Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije

Portugalski glasači, zarobljeni u svojim kućama zbog mjera uvedenih kako bi se spriječilo širenje covida-19, danas biraju novog predsjednika no zbog straha od koronavirusa odaziv bi mogao biti manji od očekivanog.

Zemlja od 10 milijuna stanovnika koja je prvi val pandemije izgurala bolje od ostalih zemalja sada se suočava s nesmiljenim rastom novozaraženih i umrlih.

Portugal sada zauzima sedmo mjesto u svijetu po broju oboljelih i preminulih na milijun ljudi. Gotovo dvije trećine stanovnika smatra da bi se izbori trebali odgoditi, pokazuju ankete.

Odgoda izbora zahtijevala bi promjenu ustava što, kako tvrde dužnosnici, nije bilo moguće u tako kratkom roku. Također je sve više kritika na odluku da se održe izbori za predsjednika čija je funkcija uvelike ceremonijalna.

No, usprkos tome, predsjednik može staviti veto na neke zakone i proglasiti izvanredno stanje.

Ankete pokazuju da je predsjednik na odlasku Marcelo Rebelo de Sousa iz Socijaldemokratske stranke desnog centra izgledni pobjednik.

Drugo mjesto u anketama zauzima kandidatkinja ljevice Ana Gomes s 13,5 do 14,5 posto potpore birača, a slijedi Andre Ventura, čelnik krajnje desne stranke CHEGA, s očekivanom potporom od 10 do 12,5 posto birača.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar