Portparol Merkelove: Spekulacije o promjeni granica na Balkanu vrlo opasne - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Portparol Merkelove: Spekulacije o promjeni granica na Balkanu vrlo opasne

Nakon njemačkog ministra spoljnih poslova Haiko Masa, protiv promjene granica na Balkanu izjasio se i portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert.

Zajbert je danas govorio na redovnoj konferenciji portparola njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje Deutsche Welle da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, Zajbert je rekao:

“Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam rec´i da to smatramo vrlo opasnim. Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti”, rekao je Zajbert.

On je istakao da njemačka vlada podstiće zemlje Zapadnog Balkana “da slede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Izvori iz njemačke vlade su za DW istakli da Njemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije.

(Kosovo Online/B92)

Danas objavljeno

NATO odgovorio Letoniji; “40.000 vojnika za kratko vrijeme”

M.

Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih

M.

Bajden ponovo “pogriješio”

M.

Ostavite komentar