Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezos - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezos

Porodična holding kompanija Porše, koja kontroliše Folksvagen grupu (VW), najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je u srijedu ulaganje u njemački Isar aerospejs, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu – Blu oridžinu u vlasništvu Džefa Bezosa i SpejsIksu Ilona Maska, izveštava Si-En-En (CNN).

Mada iza Blu oridžina i SpejsIksa stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, Isar Aerospejs vjeruje da može da se takmiči na tom rastućem tžištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sljedeću godinu.

Porsche enters the “space race” and invests in satellite and rocket  technology - JRT Post

Porše će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno s kompanijom za rizični kapital “HV kepital” i švajcarskom bankom Lombard Ođie, u okviru runde finansiranja vrijedne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.

Iz Poršea su naveli da će steći “mali jednocifren procenat vlasničkog udjela”.

“Ovo finansiranje će omogućiti Isar aerospejsu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja”, navodi se u saopštenju Isar aerospejsa.

Iako je ovo relativno mali posao za Porše, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primjer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, ocjenjuje CNN.

“Uvjereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima”, naveo je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor Poršea zadužen za upravljanje investicijama.

Smagtra da s projektom Isar aerospejsa, Porše ulaže u kompaniju “koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila”.

Njemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodijelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime njemačke vlade.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Lotus najavio Emiru V6 First Edition

Vanja A

Narandžasta lampica u retrovizoru: Ako se upali, zaboravite na preticanje

Vanja A

Šef Toyote smatra da bi EV tranzicija mogla da košta Japan milione radnih mjesta

Vanja A

Ostavite komentar