11. Aprila 2022.

Porsche ulaže 75 miliona dolara kako bi spasio legendarni 911

Big Portal

Zauljubljenici u Porsche 911 svesni su da bez klasičnog benzinskog motora 911 neće biti ono što predstavlja u svetu automobila već gotovo 60 godina. U Porscheu su takođe toga svesni i ne misle tako lako odustati od svoje legende, kao ni od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zato Porsche, kao deo moćnog konzorcijuma u kome su još Siemens Energy, AME, Enel i ENAP, već godinama radi na razvoju tzv. e-goriva. Nemački proizvođač veruje da će sintetička goriva produžiti život motora sa unutrašnjim sagorevanjem još godinama, bar u ovako posebnim automobilima.

Zato Porsche sada ulaže još 75 miliona dolara u proizvodni pogon HIF Globala u Čileu. Fabrika u ovoj južnoameričkoj zemlji koristiće energiju vetra za proizvodnju goriva koje će se dobijati iz metanola proizvedenog od vodonika i ugljenika.

Takvo eFuel gorivo je “skoro” ugljenično neutralno i time prikladno za korišćenje u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Porsche 911 GT3 Cup već može da radi na sintetička goriva, a uskoro će to moći i drugi modeli.

Treba spomenuti i da su za sintetička goriva zainteresovani još neki proizvođači, a na kraju krajeva i nemačka vlada koja još veruje da ima nade za motore sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon roka kad Evropa planira da uvede njihovu zabranu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare