Porsche s Audijem razvija platformu za električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Porsche s Audijem razvija platformu za električne automobile

Elektrifikacija VW Grupe će trajati više od decenije, ali kompanija već sada postavlja temelje za taj prelaz. Ranije ovog meseca proizvođač automobila je najavio da razvija novu skalabilnu električnu platformu koja će biti temelj niza budućih modela, ali ta platforma neće biti deo Porschea.

Kako piše Jutarnji.hr, Porsche ima u planu nastavak razvoja PPE platforme (Premium Platform Electric) koja bi trebalo da debituje na novom Porsche Macanu. Porsche je novu platformu počeo da razvija još 2018. godine u saradnji s Audijem. PPE platforma bi trebalo da bude temelj svim premium modela VW grupe uključujući Porsche, Audi i Bentley. Izbacivanjem Taycana i Taycana Cross Turismo kompanija je agresivno ušla na tržište sportskih automobila.

Ti automobili koriste platformu J1 koja je razvijana isto u saradnji s Audijem za njihov Audi E-Tron GT. Nema podataka o tome koji drugi modeli bi mogli doći s PPE platformom ali zna se podatak da Audi i Porsche planiraju da prodaju sedam miliona automobila na bazi te platforme do 2030. što sigurno zahteva bar nekolicinu modela s istom.

MEB platforma koja je centar VW-ove ID linije, a ugrađuje se i u neke druge modele poput Audija Q4 E-Tron, ostaće platforma koja se ugrađuje u slabije električne modele VW Grupe. Budući da proizvođači kreću prema proizvodnji samo električnih automobila očekujemo i više vesti i rasprava o tome koje platforme razvijaju i koriste pojedini proizvođači.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Porsche

Danas objavljeno

Rijetka Lancia Delta se prodaje za astronomsku cijenu

Vanja A

Privatizacija saobraćajne policije uzima maha

Vanja A

Manuelni mjenjač brzo gubi na popularnosti – automatici preuzimaju tržište

Zeljka

Ostavite komentar