Porsche povećao udeo u kompaniji Rimac Automobili na 24 posto - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Porsche povećao udeo u kompaniji Rimac Automobili na 24 posto

Nadzorni odbor Porschea je dao “zeleno svetlo” za povećanje udela ove kompanije u hrvatskoj firmi Rimac Automobili.

Udeo Porschea u Rimcu je povećan sa 15 na 24 posto, potvrđeno je iz nemačke kompanije.

Rimac razvija komponente visoke tehnologije za električna vozila, uključujući pogone visokih performansi i baterije. Takođe, proizvodi i električne sportske superautomobile. Porsche je postao investitor u Rimcu 2018. godine, svoj udeo je povećao u septembru 2019. godine na 15 posto, a najnovije povećanje na 24 posto predstavlja širenje strateškog partnerstva. Nemačka kompanija ulaže dodatnih 70 miliona evra što znači da poseduje 24 posto deonica bez kontrolnog uticaja.

“Rimac je odlično pozicioniran kada je reč o rešenjima za prototipove i malim serijama. Mate Rimac i njegov tim su važni partneri, posebno kada je reč u razvoju komponenti. Rimac je na putu da postane dobavljač prvog reda za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Porsche je već naručio od Rimca inovativne serijske komponente. Naše investicije u Rimac su se pokazale apsolutno ispravnim. Vrednost se višestruko povećala od naše prve investicije, a kompanija se veoma dobro tehnološki razvija. Širimo našu saradnju korak po korak, a uz to imamo korist od inovacija kompanije Rimac Automobili”, izjavio je Porscheov zvaničnik Lutz Meschke.

Mate Rimac je izrazio zadovoljstvo zbog širenja partnerstva s Porscheom.

“Porsche nam je velika podrška od 2018. godine, privilegija je to što je Porsche kao jedan od najlegendarnijih proizvođača sportskih automobila postao deo Rimca. Ponosni smo što zajedno radimo na novim elektrifikovanim proizvodima. Mnogi proizvođači automobila šrim sveta su mušterije Rimca, a ono što je važno za Rimac i Porsche, ostajemo potpuno zasebni. Partnerstvo nam pomaže da se razvijamo i rastemo, a to je korisno za sve naše kupce”, izjavio je Rimac.

On je svoju kompaniju osnovao 2009. godine kada je imao samo 21 godinu. Sedište kompanije Rimac Automobili nalazi se u Svetoj Nedelji kod Zagreba, a zaposleno je gotovo 1.000 ljudi. Rimac dizajnira i proizvodi električne automobile koji razvijaju do 2.000 KS te dostižu maksimalnu brzinu od 400 km/h. Kompanija takođe prodaje tehnologiju i sisteme drugim poznatim proizvođačima električnih automobila.

Izvor:Klix.ba/Motor1.com

Foto:Autoblog.rs / Rimac Automobili

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar