24. Novembra 2021.

Porsche planira veliki crossover sa tri reda sedišta?

Big Portal

Njegov dolazak na tržište se može očekivati u drugoj polovini decenije, prvo kao plug-in hybrid a kasnije i u potpuno električnoj verziji.

To bi trebalo sa bude pola sedan, pola crossover, pri čemu njegov dizajn neće biti sličan modelima Macan i Cayenne.

Ovde treba podsetiti da su nemački mediji još prošle godine pisali da VW Grupa priprema novi električni top model (pod kodnom oznakom “Landjet”), a koji će biti ponuđen u verzijama pod brendovima Audi, Porsche i Bentley.

Kako stvari sada stoje, u pitanju je veliki električni SUV sa tri reda sedišta (za sedam putnika), sa autonomijom koja će sa jednim punjenjem baterija iznositi do 650 km.

Prvo bi trebalo da se pojavi Audijeva verzija, i to 2024. godine, dok one sa znakom Porschea i Bentleya stižu nešto kasnije.

Takođe, ponovo se priča o tome da bi Porsche sledeću generaciju modela 718 (Cayman i Boxster) trebalo da ponudi sa potpuno elektičnim pogonom, i to oko 2025. godine.

Izgled novog Porschea 718 će najverovatnije biti inspirisan Mission R conceptom sa ovogodišnjeg sajma u Minhenu. Kako se očekuje, novi 718 će odlikovati prednji deo u stilu Taycana, sa širokom svetlima, dok će unutrašnjost biti više futuristička u odnosu na sadašnju generaciju.

Težina električnog 718 će iznositi manje od 1650 kg (baza je nova električna platforma), što je više od 718 Caymana ali daleko manje od Taycana.

Kako se procenjuje minimalni domet sa jednim punjenjem baterija bi trebalo da bude 400 km, a pored standardne verzije sa zadnjim pogonm u ponudi će se naći i varijanta sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka.

Na kraju, Porsche je još ranije saopštio da će se sledeća generacija Macana nuditi u električnoj verziji, uz najavu da će se budući Macan EV na tržištu naći tokom 2023. godine. Njime će Porsche konkurisati drugim nemačkim SUV modelima sa elektropogonom, između ostalog i BMW-u BMW iX3.

Treba napomenuti i da će Macan sa SUS motorima ostati neko vreme u ponudi paralelno sa novim Macanom EV, tokom određenog perioda tranzicije. Tako neke vesti kažu da će aktuelni Macan sa benzinskim motorima ostati u proizvodnji sve do 2024. godine.

Za sada nema mnogo detalja o novom električnom Macanu, ali je poznato da će biti napravljen na novoj platformi nazvanoj Premium Platform Electric (PPE), a koju su razvili Porsche i Audi.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare