Porsche nudi sjedišta napravljena 3D printerom - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Porsche nudi sjedišta napravljena 3D printerom

Volkswagen Grupa investira u tehnologiju 3D printa već godinama, a sada dolaze plodovi te investicije. Nemački brend će početi da koristi komponente napravljene 3D printerom, a Porsche već sada nudi sedišta proizvedena istom tehnologijom za neke svoje modele.

Nakon što je odabrana grupa testirala nove “kadice”, Porsche je izvršio finalna prilagođavanja i pripremio proizvod za plasiranje na tržište. Sedišta su dostupna putem ponude Performance Parts iz Porsche Tequipmenta, a prodaju se za različite modele Boxstera, Caymana i 911-ice. Od februara sledeće godine sedišta napravljena 3D printerom će biti dostupna i na onlajn konfiguratoru novih automobila.

Nova sedišta ne samo da izgledaju unikatno, nego je suština u dizajnu centralnog dela koji je glavna komponenta proizvedena 3D printerom zajedno sa donjim delom i naslonom. Centralni deo je dostupan u tri nivoa krutosti, što znači da se sedište može prilagođavati potrebama kupca. Ista tehnologija je korišćena za sedišta Misson R koncepta predstavljenog ove godine u Minhenu.

“Sedišta prilagođena individualno vozačima su dostupna dugo u profesionalnom motosportu. Sada Porsche nudi i prilagođavanje odobreno za drumska vozila s različitim nivoima krutosti. Tokom prvih test vožnji sam bio impresioniran ergonomijom, nešto nižom pozicijom sedišta i poboljšanim bočnim podrškama, nešto slično onome što imate u trkačkom automobilu. Pasivna ventilacija je takođe impresivna”, izjavio je Porscheov test vozač Lars Kern.

Nova sedišta napravljena 3D printerom će biti dostupna za sve Porscheove modele koji su i inače dostupni s konvencionalnim “kadicama”. Takođe, moći će da ih kupe i vlasnici vozila koja su već isporučena. Kupci će moći da dobiju i novo sedište za suvozača.

Izvor: Klix.ba

Foto: Porsche

Danas objavljeno

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

Vanja A

Šest miliona američkih BMW-a za 30 godina

Vanja A

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Ostavite komentar