Porsche Design obilježava 50 godina - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Porsche Design obilježava 50 godina

Ferdinand Aleksandar Porše, unuk osnivača kompanije Ferdinanda Poršea, najpoznatiji je po dizjaniranju modela 911, ali je njegova umjetnička vizija išla mnogo dalje od sveta automobila. U tu svrhu je 1972. godine osnovao Porsche Design, nezavisni dizajnerski studio koji je vremenom stekao veliki ugled u svetu potrošačke robe, a danas je deo kompanije Porsche.

Nemački proizvođač auotmobila je povodom 50 godina od osnivanja studija lansirao specijalni 911 zasnovan na 911 Targa 4 GTS modelu za 2022. godinu. Serija sa specijalnim dizajnerskim detaljima ograničena je na 750 primeraka za čitav svet.

Automobil ima ukinatne elemente inspirisane prvim proizvodom Porsche Designa – hronografom sa oznakom 1, koji je bio jedan od prvih časovnika kompletno u crnoj boji. Specijalni 911 zbog toga ima crnu završnu obradu, sa tamnim satenskim detaljima.

Kabina je ukrašena oznakom specijalne serije na centralnoj konzoli, poptisom Ferdinanda Aleksandra Poršea, natpisom „50 Years Porsche Design“ na naslonima za glavu i unikatnim trimom sa motivom trkačke zastave u crnoj i sivoj boji.

Za pogon se koristi poznati trolitarski redni šestocilindraš sa dva turba, a 480KS i 570Nm se prenose na sve točkove. Standardni menjač je osmostepeni automatik sa dva kvačila, a kupci opciono mogu da odaberu sedmostepeni ručni menjač bez doplate. Vektorska raspodela obrtnog momenta i sportski izduvni sistem su deo standardnog paketa.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Ferrari Vision Gran Turismo: Ovaj brutalni sportaš ostavlja bez daha

Vanja A

Električni automobili zvijezde sajma u Los Anđelesu

Vanja A

Izložba „Valentino Rosi – sve njegove sezone“ od četvrtka

Vanja A

Ostavite komentar