28. Augusta 2022.

Porsche bi na IPO-u mogao dostići vrijednost cijele Volkswagen Grupe

Big Portal

Bloomberg je obavijestio da je Porsche prikupio interes ulagača za dogovor. Sastavljanje knjige investitora koji će kupiti dionice dio je procesa u svakoj ponudi dionica.

Porsche Automobil Holding SE kotirana je firma koja drži 53,3% običnih dionica Volkswagena. Dugogodišnji je investitor u Volkswagen.

Porsche AG je, u međuvremenu, odjeljenje koji proizvodi Porschee. Porsche AG biće firma koja će prikupljati novac prodajom dionica. Volkswagen će vjerojatno zadržati udio u proizvođaču kultnih sportskih automobila.

IPO je jedan od potencijalnih načina za otključavanje dijela vrijednosti jedne od Volkswagenovih marki za Volkswagenove investitore. Zajedno s Porscheom, Volkswagen među ostalima proizvodi Lamborghinije, Bugattije i Bentleyje.

Marke sportskih automobila mogu postići veće vrijednosti od tradicionalnih proizvođača automobila. Na primjer, dionicama Ferrarija trguje se za oko 35 puta veću zaradu od procijenjene 2023. godine. Dionicama Volkswagena trguje se oko pet puta iznad zarade.

IPO je predviđen za septembar, prema Bloombergu, a procjena bi mogla dostići 60 do 85 milijardi dolara. Poređenja radi, Volkswagen ima tržišnu kapitalizaciju od oko 85 milijardi dolara, tako da je gornja granica raspona vrijednosti Porschea ista kao i cjelokupna procjena za VW ovih dana.

U poslu s automobilima ponekad je manje više. Ferrari ima tržišnu kapitalizaciju od otprilike 37 milijardi dolara. Isporučio je oko 11.000 automobila u 2021., za procjenu od otprilike 3,3 miliona dolara po automobilu. Porsche je iste godine isporučio oko 300.000 automobila.

Na 85 milijardi dolara dionice Porschea bile bi procijenjene na oko 280.000 dolara po automobilu. VW je isporučio više od 7,7 miliona automobila. Procijenjen je na oko 11.000 dolara po prodanom automobilu.

Izvor: Seebiz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare