19. Maja 2022.

Porfirije: Zaceljena rana raskola s makedonskom crkvom

Big Portal

“Radujmo se i veselimo se, radujmo se, braćo i sestre, jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu”, rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gdje je služio liturgiju pomirenja zajedno s arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obje crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Sjeverne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zacijeli.

“Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božje i dar Božji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božja, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi”, istakao je Porfirije.

Kaže da je sada “naša radost neizmjerna i izaraz ljubavi Božje”.

“Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije – srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božju”, kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše djelovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

“Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu”, poručio je Porfirije, nakon čega je otpjevana pjesma “Mnogaja ljeta”.

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je poslije 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare