22. Septembra 2021.

Porfirije: Postojanje Republike Srpske djelo pravde

Big Portal

Srpski patrijarh je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu zvaničnika Srbije i Srpske, uz blagoslov, uputio molitve za sve žitelje Republike Srpske, navodeći da mu je čast što je pozvan da učestvuje na svečanosti koja se zove Dani Srpske u Srbiji.

Patrijarh Porfirije je podsjetio na blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je gajio posebnu ljubav za Srpsku i srpski narod gdje god se nalazio.

  • Mnogo puta sam sa njim razgovarao o važnosti očuvanja, napretka i svakog prosperiteta Republike Srpske i o saradnji Srpske sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju, kao i o saradnji Srpske sa Rusijom, Grčkom, ali i Hrvatskom, Crnom Gorom i svim zemalja zapadnog svijeta sa kojima dijelimo hrišćanske i sveopšte civilizacijske vrijednosti – naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da je patrijarh Irinej bio pravi sljedbenik Svetog Save jer je duhovno bio nepokolebljivo okrenut pravoslavnom Istoku, ali je i zastupao saradnju i uspostavljanje dobrih i prijateljskih odnosima sa svima, prije svega sa prvim komšijama.

Prema riječima patrijarha Porfirija, sve što je stvoreno u borbi za pominjanje imena Božjeg, za opstanak hrišćanskog naroda Božjeg, hrišćanske kulture i načina života, uz velike žrtve na krvi i kostima svetih mučenika, da je to sve vječno i neprolazno.

  • To je, međutim, i zalog prepoznavanja i s poštovanjem prihvatanja drugih naroda i kultura – rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije ističe da je potrebno radi isticanja i naglašavanja jedinstvenog i zajedničkog zdravog etosa da postoje ovakve svečanosti i manifestacije, ali da je mnogo važnije da se to jedinstvo izražava u zajedničkoj težnji za unapređenjem prosvjete, kulture, ekonomske saradnje i onih jedinstvenih darova i osobenosti, koji čine identitet srpskog naroda.

Srpski patrijarh je rekao da vrijednosti i osobine, koje su zajedničke i identične kod svih Srba u Srbiji, Srpskoj, FBiH, BiH i ma gdje da živjeli, Srbi nazivaju jednim imenom – svetosavlje i one ne smiju da budu izmijenjene globalizacijom, granicama pravim i lažnim, pravednim ili nepravednim, kao i različitim fragmentacijama.

  • To su one osobine po kojima nas i sam Spasitelj prepoznaje. Svetosavlje jeste srpski etos, način na koji mi Srbi živimo sa svojim ličnim pečatom, Јevanđelje Hristovo. Gospod nas prepoznaje kao pravoslavne hrišćane, naša kultura je izrazito hrišćanska, tradicionalna, ali ujedno i savremena, sa savršenim fonetskim pismom ćirilicom – rekao je on.

Patrijarh je istakao da srpski narod i dalje, uprkos propagandi i različitim projektima, zna šta je porodica u kojoj se na hrišćanskim temeljima vaspitavaju mladi naraštaji.

  • Gostoljublje, pomoć svakome ko je u nevolji, poštovanje prema svim ljudima, narodima i pripadnicima drugih vjera, poštovanje slobode izbora, ali i prije i poslije svega briga za sopstvene slobode na načelima čojstva i junaštva. Sve su to hrišćanske, pravoslavne i svetosavske vrline – rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao da i večerašnji program za ovu manifestaciju oslikava upravo ovakve srpske narodne vrline.

Patrijarh Porfirije je poželio svaki mir, napredak i saradnju u svemu srpskom narodu i u istoj mjeri svima koji žive u Republici Srpskoj.

  • Što poželim nama, jednako želim i svakom narodu sa kojim se na različite načine preplićemo i prožimamo i na koje smo upućeni, ali i svim narodima svijeta da svako po svojim od Boga datim darovima doprinese opštem dobru i miru, da svi zajedno dođemo do cilja – poznanja Boga – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema riječima patriajrha, poznanje Boga, susret sa njim, a kroz njega i sa drugim čovjekom kao cilj treba da bude ultimativni zakon svakog slavlja, ali i zakon života i svakog čovjeka uopšte.

  • Neka su blagosloveni Dani Srpske u Srbiji – poručio je patrijarh srpski.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare