22. Septembra 2021.

Porfirije poručio: “Nećemo dozvoliti da sa nama bilo ko manipuliše”

Big Portal

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Zagrebu da kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država.

Patrijarh, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, u besedi posle božanstvene liturgije, ukazao je, između ostalog, na paralelu između Bogorodice i Crkve i istakao da je ona koja je rodila Spasitelja sveta, jeste i Majka sveta, upravo onako kako je to i Crkva.

“Kao i Crkva, i Bogorodica je Majka svih: bliska svima, sve razume, sve zastupa”, kazao je Patrijarh i naglasio da postoje mnogi koji ponekad iz neznanja pogrešno razumeju Crkvu Hristovu.

“Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta. Kako onda Crkva može da se poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom”, upitao je patrijarh.

Istakao je da je, osim Hrista, sve relativno. “Države, nekada su veće, nekada manje, neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država”, rekao je Patrijarh i podsetio na reči vladike Nikolaja: “Mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme”.

Poručio je da Crkvu ne žele da poistovećuju sa bilo kojom državom, a kamoli sa, kako je kazao, bilo kojom partijom, i “činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše”.

“U našem vremenu se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti koje oni, koji hoće Crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem”, naveo je.

Istakao je da u Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina, jer Gospodpoziva da u Crkvi svi budu jedno. “Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni – imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama – mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti”, jedna je od poruka patrijarha, saopštila je Mitropolija zagrebačko- ljubljanska.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare