"Poreski sistem smo doveli u red prije 18 godina" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Poreski sistem smo doveli u red prije 18 godina”

Poreska uprava Republike Srpske ove godine obilježava 18 godina postojanja u ovom obliku organizovanja, a mnogi se na pomen početka rada ove institucije prvo sjete Milice Bisić.

Milicu Bisić je zapravo iz Srbije „doveo“ Mladen Ivanić, odnosno Vlada RS koja je 2001. godine reformisala poreski sistem Republike Srpske i osnovala Poresku upravu. Upućeni kažu da je to bio odličan potez, jer je na čelu Poreske uprave imenovana osoba koja nije odavde i nije opterećena lokalnim vezama, a trebalo je dovesti u red plaćanje poreza.

Upravo je rad Milice Bisić najpoznatiji po žutim trakama – poreski inspektori su na objekte mnogih tadašnjih moćnih biznismena postavljali žute trake zbog neplaćanja obaveza prema državi.

– U doba kada je nastajala Poreska uprava RS bio je problem sa budžetskim prihodima, odnosno nije bilo dovoljno sredstava za isplate. Kada sam imenovan za premijera zatekao sam, između ostalog, neisplaćene tri penzije. Znao sam da je ključna stvar u stabilizaciji prihoda i zato sam ušao u poresku reformu, a smisao te reforme je bilo pojednostavljivanje poreza i smanjenje poreskih stopa na plate. Tada smo sa nekih 70 i nešto odsto poresko opterećenje smanjili na 52 odsto. I to je bilo najniže opterećenja na rad u istoriji Republike Srpske – objašnjava za Srpskainfo Mladen Ivanić.

Prihodi na jednom mjestu

Kaže da je krajnji cilj bio da se siva zona prebaci u legalno poslovanje, a samim tim i da se poveća zaposlenost i investicije.

– Drugi dio reforme je bilo objedinjavanje tadašnje Poreske uprave i Finansijske policije u jednu instituciju, odnosno u Poresku upravu. Svi prihodi su stavljeni na jedno mjesto i mislim da je to dalo izuzetne rezultate, jer je RS nakon te reforme počela da ostvaruje rast prihoda. Napravljen je značajan iskorak i to je za očuvanje i ostanak RS bila bitna stvar, ali kojoj se nije posvetila tolika pažnja jer bila zloupotrebljivanja u političke svrhe.

Međutim, formiranjem Poreske uprave i uvođenjem discipline došlo se do toga da je RS počela da ostvaruje stabilne prihode, a moj mandat je završen čak i suficitom, dakle većim prihodima od rashoda – navodi Ivanić.

Kaže da se sjeća da je godišnji prihod od akciza kada je preuzeo mandat bio 9 miliona KM, a da je njegova Vlada u prvoj godini, samo sa malo discipline, uspjela da podigne ove prihode na 49 miliona KM.

– Imali ste privilegovane ljude koji maltene porez nisu ni plaćali, tako da je tu značajno promijenjena praksa koja je, rekao bih, bez obzira na manje probleme, uspjela da se održi do današnjih dana – kaže bivši premijer RS.

Dužnici iz javnog sektora

Međutim, 18 godina poslije najveći poreski dužnici u Republici Srpskoj dolaze iz javnog sektora.

– Zakon jednostavno ne važi za sve. Koliko znam, neplaćanje poreza i doprinosa je krivično djelo i tužilaštvu bi u principu trebalo da djeluje po tom osnovu nevezano ko je poslodavac – država ili privatnik. To pokazuje da su tužilaštva pod uticajem politike, a drugo da je politika cinična. S jedne strane promoviše obaveze, a s druge strane, kao najveći poslodavac, ne izvršava svoje obaveze, što je za ekonomsku politiku tragično – ističe Ivanić.

On smatra da je bilo pogrešno što su porezi i doprinosi u RS prije nekoliko godina značajno povećani.

– Poreske prihode možete povećati na dva načina. Jedno je smanjenjem poreskih stopa, posebno na plate, jer time stimulište nova zapošljavanja. To u kratkom roku stvara problem, ali dugoročno donosi rezultate. Drugi način povećanja poreskih prihoda je povećanje stope. Ali, time sužavate privredu, smanjujete bazu od koje uzimate, i tu bazu od koje uzimate opterećujete većim stopama. Ova vlast se opredijelila za drugi pristup, što je potpuno pogrešno.

Zato u osnovi u RS i nema investicija, jer je i neto plata pod pritiskom zbog odlaska ljudi u inostranstvo i morala je porasti; na nju se plaćaju sve veći i veći doprinosi i onda poslodavci nastoje da odlaze odavde. To je pogrešna politika, politika kratkog daha. Vidite, kada smo mi smanjili poreske stope imali smo prvu godinu pad prihoda, ali drugu godinu, kada su poslodavci uvidjeli da je to trajna politika, registrovali su zaposlene i legalizovali aktivnosti, jer im se nije isplatilo da idu i sivu zonu. Poreske stope za njih su bile povoljne – objašnjava Ivanić.

“Ne dirati PDV”

O sve češćim pominjanjima u javnosti, koja dolaze i od nekih političara, da se u BiH sprema povećanje stope PDV uz istovremeno smanjenje direktnih poreza, Ivanić ocjenjuje da bi to bilo „presipanje iz šupljeg u prazno“.

– Naravno da bi smanjenje opterećenja na rad u osnovi bilo dobro za poslodavce, ali bi zato povećanje PDV bilo loše za potrošače, za građane. Mislim da je jedino razumno rješenje da se ne povećava PDV i da se smanjuju direktni porezi, a da istovremeno država racionalnije planira rashode.

To je jedino rješenje gdje bi trebalo da korist osjete potrošači, makar minimalnu, ali i poslodavci. Uz racionalnije korišćenje prihoda država bi, siuguran sam u to, mogla da uštedi stotine miliona maraka – zaključuje Ivanić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Euleks: Pojačanim prisustvom na sjeveru KiM nastojimo da umirimo lokalno stanovništvo

M.

Komandant KFOR-a: Nećemo tolerisati nasilje na sjeveru KiM

M.

Peru dobio prvu predsjednicu države, Boularte položila zakletvu

M.

Ostavite komentar