Poreske utaje u prodaji apoteke - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poreske utaje u prodaji apoteke

Priča o prodaji apoteke mogla bi da dobije i sudski epilog, tvrde naši sagovornici koji su upućeni u detalje osnivanja i prodaje „Green line“ apoteke. Apoteku su 2016. godine otvorile kćerke tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića. Pravosudni organi Švajcarske mogli bi da se…

Priča o prodaji apoteke mogla bi da dobije i sudski epilog, tvrde naši sagovornici koji su upućeni u detalje osnivanja i prodaje „Green line“ apoteke. Apoteku su 2016. godine otvorile kćerke tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića.

Pravosudni organi Švajcarske mogli bi da se uključe u istragu zbog načina na koji je ZU „Moja apoteka“ kupila apoteku „Green line“, koju su osnovale kćerke Milorada Dodika i Ranka Škrbića, tvrde naši izvori koji su dobro upućeni u cijelu priču.

Kume, Gorica Dodik i Nina Škrbić, 2016. godine otvorile su apoteku „Green line“. Samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja, odlučile su da se povuku iz tog biznisa i skupo su ga prodale.

Apoteku „Green Line“ u Banjaluci kupila je Zdravstvena ustanova „Moja apoteka“, čiji je vlasnik firma „Apo–Pharm“ iz Švajcarske. Budući da su, najvjerovatnije, osnivači „Apo-Pharma“ i stvarni vlasnici ZU „Moja apoteka“ prvobitno bili Milorad Dodik, Ranko Škrbić i Miodrag Babić, sa po 30 odsto vlasništva, i Strahinja Kujundžić sa 10 odsto udjela, ispada da su same sebi prodale apoteku.

Prema do sada dostupnim podacima, kume su apoteku osnovale za 60.000 maraka, a prodale „Mojoj apoteci“ za 900.000 maraka. Time su omogućile izvlačenje gotovine iz „Moje apoteke“ i spriječile oporezivanje dobiti „Apo-Pharma“ u Švajcarskoj u tom iznosu.

„Dobit ‘Moja apoteka’ se morala dijeliti u Švajcarskoj. Ja ću svojim kanalima animirati švajcarsku ambasadu oko toga. Izvukli su ovdje dobit koja nije oporezovana tamo. Platili su ovdje 900.000 KM, povećali su troškove ‘Moje apoteke’ i smanjili oporezivu dobit koja nije oporezovana u Švajcarskoj. Ako neko iz Švajcarske dođe do zaključka, prije svega, njihovi poreski organi, da se ovdje manipuliše sa oporezivom dobiti, oni će imati strašnih problema“, kaže naš izvor koji je upućen u ovu priču.

Treći suvlasnik apoteke „Green line“ bila je Ana Cvijan. Zanimljivo je da je ona prije kupovine apoteke od Dodikove i Škrbićeve kćerki bila član menadžmenta „Moje apoteke“.

Njih tri bile su vlasnice po 33,3 odsto apoteke i u skladu sa tim udjelom predviđeno je da dijele dobit. Iz ZU „Moja apoteka“ ranije su naveli da su apoteku „Green line“ platili daleko manje od 900.000 maraka. Koliko tačno – pitanje je bez odgovora, jer je, kažu, iznos koji je plaćen – poslovna tajna.

BN TV

Danas objavljeno

Kina “šokirana”

M.

Udes na autoputu “9. januar”, navodno ima poginulih

M.

Uhapšen visokopozicionirani službenik MUP-a KS, osumnjičen za pomoć krim. miljeu

M.

Ostavite komentar