Poreska kažnjava samo fiktivno?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poreska kažnjava samo fiktivno?!

Dok ne bude okončana javna rasprava, nema mogućnosti za novčane kazne bez zatvaranja objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa. Poreska uprava je od početka godine zatvorila 150 objekata. Da li se pojedini lokali zatvaraju samo fiktivno, dok u stvarnosti nastavljaju da rade?

Od početka godine Poreska uprava privremeno je katanac stavila na 150 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa, a izdati su prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 246 hiljada maraka. Poreska uprava i dalje zatvara objekte, i pored najave ministra finansija da će to postati prošlost. U Poreskoj upravi pojašnjavaju da objekte zatvaraju jer je zakon i dalje aktuelan, a da su predložene Izmjene zakona koje predviđaju plaćanje kazne bez zatvaranja sa plaćanjem kazne u fazi javne rasprave.

“Pored toga, obavještavamo Vas da Poreska uprava Republike Srpske u okviru svojih redovnih aktivnosti širom Republike Srpske kontinuirano provodi kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u svim slučajevima gdje budu utvrđene nepravilnosti, inspektori Poreske uprave Republike Srpske izriču sankcije, u skladu sa Zakonom. Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika označava da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza”, tvrde u Poreskoj upravi.

Nekoliko vlasnika lokala koji su kontaktirali našu televiziju tvrde i da Poreska uprava selektivno pristupa kažnjavanju lokala, odnosno da nalozi po kojima se lokal zatvara na 15 dana zbog neizdavanja računa u pojedinim slučajevima ne budu sprovedeni na djelo na terenu, u zavisnosti od toga ko je vlasnik lokala. To u Poreskoj upravi, u odgovoru koji potpisuje direktor Goran Maričić, poriču i tvrde da nema selektivnog pristupa njihovih inspektora.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske podržavaju najavu destimulisanja zatvaranja objekata kao najnepopularnijeg rješenja.

U Poreskoj upravi napominju da su od početka godine izvršili 1.000 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

BN TV

Danas objavljeno

Peskov za ruske medije: Sastanak Dodika i Putina bio koristan i temeljan

M.

SIPA: Slobode lišeno sedam osoba, među njima i Goran Sarić

M.

Kon: Zabrinjava povratak, doneće sa sobom i viruse

M.

Ostavite komentar