Poremećen sistem vrijednosti razlog za odlazak iz BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poremećen sistem vrijednosti razlog za odlazak iz BiH

Većina onih koji su ili žele da napuste BiH to su uradili ili rade zbog poremećenog sistema vrijednosti, nepotizma i korupcije – pokazalo je istraživanje organizacije Fridrih Ebert.

Publikacija organizacije Fridrih Ebert pokazala je da da Bosnu i Hercegovinu njeni stanovnici napuštaju iz više razloga a da prioritetan razlog nije osjećaj nacionalne ugroženosti, kao ni finansijski uslovi.

Stanovnici BiH, pokazalo je istraživanje među onima koji su već otišli i među onima koji žele da odu, zemlju napuštaju najviše zbog uslova rada.

Tako stanovnici BiH napuštaju u velikom procentu zbog korupcije i nepotizma, nekvalitetne javne usluge, bolje budućnosti za porodicu i djecu, boljeg kvaliteta života, željom za ostvarenjem uspjeha, političke neizvjesnosti, odsustva perspektive, straha od neizvjesnosti, navodi se u publikaciji “Održivost emigracija iz BiH”.

Očekivano građani BiH su u najvećem broju iselili ili žele da isele u Njemačku.

Slijede, procentualno, Austrija, bilo koja zemlja, Švajcarska, Švedska, SAD, Slovenija, Kanada, Norveška, Australija, Danska, pokazalo je isto istraživanje.

  • Prema podacima istraživanja, 97,5% ispitanika bi u inostranstvo vodilo djecu, 91,2% ne bi željelo da se njihova djeca vrate u Bosnu i Hercegovinu i 99% smatra da je kvalitet života djece bolji u inostranstvu nego u Bosni i Hercegovini. U tome je najveća tragedija – kaže za BN TV Faruk Hadžić jedan od autora publikacije.

Aleksandar Čavić, demograf iz Banjaluke, kaže da podaci iz publikacije nisu iznenađenje i da su oni samo pokazali ranije pretpostavke. On upozorava da je vrlo zabrinjavajuće to što ljudi za razliku od ranijih odlazaka u inostranstvo sada odlaze da se ne vrate. Oni koji odlaze ili žele da odu su ogorčeni i smatraju se otjeranima, kaže Čavić.

Prema ranije objavljenim podacima BiH je prošle godine napustilo više od 70 000 stanovnika. To će nesumnjivo imati poguban uticaj po opstanak entiteta i države upozoravaju stručnjaci godinama.

BN TV

Danas objavljeno

Oduzeto vozilo za kojim je raspisana Interpol potraga

M.

Vulin: Zvicer ima političkog šefa, hoće da se osveti Vučiću

M.

Pitanje: Hoće li rata uopšte biti? Odgovor: Što se nas tiče – ne

M.

Ostavite komentar