Porche i Audi na ulazu u Formulu 1 - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Porche i Audi na ulazu u Formulu 1

Audi i Porsche pridružit će se redovima proizvođača motora Formule 1 2026. godine nakon što je dogovoreno odustajanje od MGU-H.

Njemački Auto Motor und Sport, jasno navodi da će konačna odluka o dugoročnim propisima za pogonske jedinice biti donešena prije Velike nagrade Turske slijedeće sedmice.

Veze između dvije firme unutar Volkswagen grupe i Formule 1 ojačale su u posljednjih nekoliko mjeseci otkako su prisustvovali sastanku dioničara F1 na Red Bull Ringu ovog ljeta u vezi s budućim smjerom motora.

Porsche razmišlja o ulasku u Formulu 1

Tada je jasno stavljeno do znanja da su Audi i Porsche postavili uslov da MGU-H element mora nestati iz premier klase kako bi se oni pridružili premier klasi.

Mercedes je nedavno izrazio podršku tom prijedlogu, a šef njemačke momčadi Toto Wolff  je rekao:

“MGU-H će biti odbačen ako uspijemo pronaći usklađenost mnogih drugih tačaka. Mislim da je to kompromis – ne mogu govoriti ni za koga drugog – ali u Mercedesu smo spremni ući kako bismo olakšali ulazak Volkswagen grupe”.

Auto Motor und Sport sada navodi da je takav kompromis postignut:

“F1 će odustati od MGU-H samo ako Audi i Porsche odluče ući u sport, a obe ekipe dolaze u sport”.

U izvještaju se dodaje da će pogonska jedinica Formule 1 od 2026. nadalje biti V6 i da će osnovna turbo arhitektura pogonske jedinice ostati nepromijenjena, ali da će se električna snaga navodno popeti na 350 kilovata.

Kreće li Audi u Formulu 1 po neke nove pobjede?

“Stefano Domenikali kaže da stvari trenutno izgledaju dobro. Pogonska jedinica budućnosti najvjerojatnije će biti V6, a postoje i glasine da će se sva snaga usmjeriti oko stražnje osovine”.

Formula 1 želi učiniti nove motore jednostavnijim i isplativijim u usporedbi s trenutnim jedinicama, a odustajanje od MGU-H, koje se koristi za oporavak ili pohranu energije turbopunjača, dio je tog plana.

Deset timova Formule 1 ispod svojih šasija imaju Ferarijeve, Mercedesove, Renaultove i Hondine pogonske jedinice.

Japanski proizvođač Honda se povlači iz sporta krajem ove godine, a 2022. godine Red Bull Powertrains će da snabdjeva dva tima u vlasništvu austrijskog giganta energetskih pića.

Ulazak Audija i Porschea 2026. godine neizbježno bi doveo do prijedloga da se jedan od njih poveže s Red Bullom.

(F1RacingBIH)

Danas objavljeno

Vozač Golfa stao na crtu BMW-u, pa se greškom zakucao u vozilo iza

Zeljka

Land Rover Discovery Metropolitan Edition

Zeljka

Da li ste znali da ne smijete da parkirate ispred svoje garaže?

Zeljka

Ostavite komentar