Poražavajući podaci: Mnogi nemaju ni dana radnog staža - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poražavajući podaci: Mnogi nemaju ni dana radnog staža

Dok mnogi građani u Republici Srpskoj ne mogu da nađu posao, postoje i oni koji ga formalno traže, ali nikad nisu uspjeli da se zaposle. Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske čak trećina nezaposlenih nema ni dana radnog staža.

Svaki treći nezaposleni građanin Republike Srpske nema ni dan radnog staža. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje na evidenciji nezaposlenih je 75 681 osoba, od kojih je 25.205 odnosno 33,3 odsto bez radnog staža. Predstavnici privrednika kažu da njihove analize pokazuju da je na spiskovima biroa ponovo povećan broj onih koji zapravo ne traže posao.

Predstavnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju kažu da u Republici Srpskoj postoji veći broj slobodnih radnih mjesta za koja ne trebaju godine radnog staža. Zato smatraju da građani ne treba godinama da čekaju da se pojavi posao u njihovoj struci.

Kadrovi koje proizvodi naše obrazovanje, već duže vrijeme ne odgovaraju potrebama privrede. Pored toga odlazak radno sposobnog stanovništva u inostranstvo je i dalje prisutan, što Republiku Srpsku stavlja u još nepovoljniji položaj kada je u pitanju odnos ponude i potražnje na tržištu rada.

(BN)

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar