Popović: "Sutra na Torlak stiže supstanca za Sputnjik V" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Popović: “Sutra na Torlak stiže supstanca za Sputnjik V”

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović najavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V.

“Sputnjik V” supstanca stigla u Srbiju: Biće proizvedeno 4 miliona vakcina

“Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2”, rekao je Popović.

“Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2”, dodao je on. On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet. “Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju”, naveo je Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi. On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

Danas objavljeno

SAD ponovo traže izručenje; snažna podrška mobilisana

M.

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

M.

Erdogan najavio susret sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar