Popodnevno drijemanje je zdravo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Popodnevno drijemanje je zdravo

Drijemanje u popodnevnim satima, uz hranu punu biljnih masti, smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti i umiranja od srčanog udara

DREMANjE u popodnevnim satima, uz hranu punu biljnih masti, smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti i umiranja od srčanog udara. Zajedničko istraživanje medicinskih fakulteta u Atini i na Harvardu pokazalo je da je procenjena opasnost smrtnih ishoda od srčanih bolesti čak 34 odsto niža kod osoba koje popodne spavaju.

Ovaj odmor je posebno delotvoran kod zaposlenih muškaraca, naročito pilota na dugim komercijalnim linijama. Ustanovili su da samo sat vremena odmora tokom leta, povećava budnost pilota, koncentraciju i oprez u narednih 10 sati. Ukoliko dremaju tek 26 minuta, dok kopilot upravlja avionom, opšti oprez i budnost se povećava za 54 procenta, a profesionalna sposobnost za 34.

Utvrđeno je i da popodnevni spavači noću manje pate od nesanice, a da im je san u kontinuitetu duži za 20 minuta. Da je popodnevno dremanje vrlo važno za telo i mozak, potvrđuju i brojni svetski umovi. Među njima i Albert Ajnštajn koji je redovno dremao u svojoj fotelji sa olovkom u ruci. Budio bi se kada bi olovka ispala i udarila o pod. Na taj način je sprečavao sebe da padne u dubok san, posle kojeg mu misli ne bi bile potpuno bistre.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Greške koje najčešće pravimo u kuvanju

Vanja A

Torta s bijelom čokoladom i jagodama koja se ne peče

Vanja A

Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje

Vanja A

Ostavite komentar