Popodnevna „drijemanje“ odlična za „resetovanje“, ali samo ako traje 20 minuta - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Popodnevna „drijemanje“ odlična za „resetovanje“, ali samo ako traje 20 minuta

Uz pomoć eksperimenata sa dobrovoljcima, doktor Nil Stenli iz Velike Britanije, pokazao je da dvadesetominutno drijemanje tokom dana, može biti korisno i osvježavajuće. Međutim, dodao je da nas drijemanje koje preraste u dublji san, neće okrepiti.

„Pozitivni efekti popodnevnog dremanja traju tri do četiri sata, to je sjajan način za obnavljanje koncentracije i povraćaj snage. Dremanje je korisnije u tom smislu, za razliku od kofeinskih napitaka, čiji efekti traju do pola sata“, rekao je dr Stenli.

Kako bi pokazao korisnost popodnevne „dremke“, dr Stenli je izveo test sa četiri dobrovoljca.

Posle kratke „dremke“, volonteri su izjavili da se osećaju opuštenije.

I rezultati testova, koji su merili njihove reakcije na svetlosne nadražaje, bili su bolji posle kratkog popodnevnog odmora, nego pre, prenosi dailymail.co.uk.

Doktor dodaje da je u osnovi potrebno 40 minuta za kompletno osveženje – 20 minuta da se utone u san i 20 minuta „čistog“ sna.

Takođe naglašava da je važno da prostorija u kojoj se spava bude tiha, zamračena, uz temperaturu od 16 do 18 Celzijusovih stepeni.

„Najbolje vreme za popodnevnu dremku je između 14 i 15 sati, kada u našem organizmu, u okviru prirodnog ciklusa, pada nivo opšte energije“, objasnio je doktor.

Danas objavljeno

Kako pravilno čuvati bijeli luk da zadrži svježinu

Vanja A

Osvježavajući punč od brusnice i mente

Vanja A

Desni vam često krvare? Evo kako to spriječiti

Vanja A

Ostavite komentar