20. Septembra 2021.

Poplavljeno preko 200.000 automobila – kupci bi mogli da budu prevareni

Big Portal

Uragan Ida pogodio je krajem avgusta severnu obalu Meksičkog zaliva, da bi se preneo na područje Luizijane, uz vetar koji je duvao brzinom od 240 km/h. To je bio samo početak razaranja koje se nastavilo duž istočne obale SAD, donoseći obilnu kišu i poplave u glavnim gradskim područjima u saveznim državama Nju Džerzi, Pensilvanija i Njujork.

Sajt Carfax, koji se bavi pružanjem saveta kupcima automobila, procenjuje da bi čak 212.000 vozila u područjima zahvaćenim uraganom moglo biti ozbiljno oštećeno poplavama izazvanim obilnim padavinama.

Carfax upozorava kupce da bi ova vozila mogla da završe kod prodavaca automobila, a zatim i da se nađu na putevima, verovatno bez ikakvog upozorenja da su bila poplavljena, ali i bez ozbiljnije inspekcije i zamene komponenti koje su bile izložene vlazi.

U izveštaju se napominje da mnoga poplavljena vozila kada se osuše često izgledaju normalno na prvi pogled, ali se kasnije tokom eksploatacije javljaju problemi. To bi moglo da se desi nekoliko dana, nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina kasnije.

Kako otkriti da li je auto koji želite da kupite bio poplavljen

“Naši podaci ukazuju da su kupci, koji uopšte ne sumnjaju u to, u riziku da završe sa automobilom koji je prethodno bio poplavljen”, rekao je Kris Baso, portparol Carfaxa.

“Prava opasnost je u tome što ti automobili mogu neko vreme izgledati dobro i raditi dobro, ali pre ili kasnije će se verovatno pojaviti veliki problemi. Poplavljeni automobili doslovno trunu iznutra prema spolja, a laici takva oštećenja često teško otkrivaju.”

Stoga, Carfax savetuje kupce da tokom postupka inspekcije budu posebno pažljivi. Potrebno je potražiti znakova oštećenja od poplave, kao što su ustajao miris, kondenzacija na instrument tabli, vlažni tepisi ili tapacirunzi, rđa u vratima, kao i tragovi blata ili peska ispod sedišta ili u pretincu za rukavice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare