Poplavljeni dijelovi Prijedora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poplavljeni dijelovi Prijedora

Uslijed intenzivnih padavina u Prijedoru koje nisu stale ni tokom noći, došlo je do povećanog vodostaja rijeka Miloševica i Puharska i plavljenja blizu 200 stambenih objekata kao i presijecanja putne komunikacije u zoni ovih vodotka.

Naglo povećanje vodostaja rijeke Miloševica i Puharska u Prijedoru je izazvalo veliku štetu po domaćinstvo, a na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite koja je održana u nedjelju naveče proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

“Na bazi izvještaja o stanju na terenu i ugroženosti značajnog broja objekata od poplave u zonama naselja Topolik, Vrbice Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci , Puharska i druge, Gradski štab za vanredne situacije je donio sljedeće zaključke: proglašava se prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora, nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mjera zaštite i spasavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanja pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja”, saopštili su iz Gradske uprave Prijedora.

Dodali su da je naloženo i preduzimanje operativnih aktivnosti i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska kako bi spriječio prodor plavnih voda u stambene objekte.

Odsjek za civilnu zaštitu kontinuirano će nastaviti pratiti vodostaje i stanje na terenu te blagovremeno informisati štab koji će u skladu s tim preduzimati određene mjere zaštite od poplava.

(Klix.ba)

 

Ukratko:

Bujične vode stvorile su probleme u više naselja i u Novom Gradu, a poplavljen je dio Svodne. U Petkovcu, na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i granja koje je nanijela bujica.
**
Rijeka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u popodnevnim časovima i koja još uvijek pada izlila se na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave. Zaplavljeni su objekti uz rijeku, koja raste iz časa u čas.
**
Na putu Borja – Teslić, obilne padavine su na put nanijele zemlju sa okolnih brda, a na kolovozu je i voda.
**
Na području opštine Kostajnica proglašeno je stanje pripravnosti, jer vodostaj rijeke Une u prosjeku raste 10 centimetara svakih sat vremena. U selu Grdanovac pod vodom je poljoprivredno zemljište, a rijeka Strigova je u Mrakodolu odsjekla i poplavila pet kuća.
**
U Bihaću, u Mjesnoj zajednici Veliki Lug, noćas i jutros, oborinskim vodama poplavljeno je šest kuća i jedna garaža. Kako je navedeno, još ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom polju, ali saobraćaj nije u prekidu.
**
Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 15. maja u Republici Srpskoj se očekuju obilnije padavine, dok je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje.

 

Danas objavljeno

Napadnuta američka baza u Siriji

V.R.

Bivša holandska kraljica pozitivna na koronu

V.R.

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

V.R.

Ostavite komentar