"Pooštrite mjere, ako ne želite kolaps" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Pooštrite mjere, ako ne želite kolaps”

Grupa od 22 istraživača napisala je otvoreno pismo u kojem zahteva “brzu i radikalnu akciju” švedske vlade u borbi protiv koronavirusa.

Oni upućuju apel kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa u zemlji i potencijalni kolaps njenog zdravstvenog sistema.

Naučnici su u pismu kritikovali vladu zbog njihove strategije kolektivnog imuniteta, i tvrde da su švedske zdravstvene vlasti izneverile zemlju jer nije bilo praktično nikakvih ograničenja, prenosi RT.

Ova zemlje do sada je zaleležila 11.445 slučajeva koronavirusa, a 1.033 je smrtnih ishoda.

Prema ovoj istraživačkoj grupi, švedska agencija za javno zdravlje tvrdila je najmanje četiri puta da je stopa zaraze u toj zemlji narasla, samo da bi brojke bile sve veće.

“Oni (Vlada) nisu skloni da menjaju svoje preporuke, čak i kada krive počnu značajno da se razlikuju razlikovati od onih u susednim zemljama”.

U međuvremenu, susedne zemlje, koje su sve uvele strože mere kretanja, beleže daleko manji broj slučajeva. Njihove restriktivne mere uključivale su zatvaranje škole, barova, kafića i restorana i ozbiljno smanjile javna okupljanja.

Danska je zabeležila ukupno 6.706 slučajeva i 299 smrtnih slučajeva, Norveška 6.623 slučaja i 139umrlih, dok Finska beleži 3.161 potvrđenih slučajeva i samo 64 umrlih.

Za razliku od suseda, Švedska je odlučila da veruje u socijalno distanciranje i dobrovoljno samoizolaciju, dok je odustala od bilo kakvih dodatnih mera.

“To je zato što su od Agencije za javno zdravstvo i naših izabranih zvaničnika dobili upitne rezultate“, rekao je Jan Lotval, profesor kliničke alergologije na Univerzitetu u Geteborgu.

“Ako sada ne preduzmemo stoge mere, to ćemo morati da uradimo kasnije”, dodao je.

U svom poslednjem pismu, istraživači pozivaju vladu da uvede niz mera, uključujući momentalno zatvaranje škola i restorana, masovno testiranje zdravstvenih radnika i primenjivanje karantina u slučaju potvrđene zaraze u porodici.

Međutim, čovek koji stoji iza vladine strategije, epidemiolog Anders Tegnel, ne deli njihovo mišljenje.

“Ne razumem šta oni misle. Zdravstveni sistem je oduvek bio pod kontrolom. Ako pogledate krivu, stalan broj oo 60 mrtvih dnevno. Imali smo nesretan razvoj u brizi za starije i počeli smo naporno raditi na tome”, rekao je Tegnel.

Tegnel je ukazao na Njujork, koji ima otprilike isti broj stanovnika kao Švedska, beleži deset puta više smrtnih slučajeva, kao primer očiglednog neuspeha u zatvaranju.

Ranije, u otvorenom pismu karajem marta, više od 2.300 istraživača je zahtevalo restriktivnije mere.

Za sada se čini da su vlasti ignorisale njihove molbe.

B92

Danas objavljeno

Britanski supermarketi na police stavljaju povrće od kartona

V.R.

Lančani udes u Sarajevu, troje povrijeđenih

V.R.

Preminuo bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva

V.R.

Ostavite komentar