10. Juna 2022.

Ponovo stroge mjere u Šangaju i Pekingu

Big Portal

Najmnogoljudniji okrug u kineskoj prestonici je najavio zatvaranje objekata za zabavu, a vlasti šangajskog okruga Minhang uvode potpuni karantin za više od dva miliona ljudi, nakon pojave novih slučajeva infekcije nakon strogih dvomjesečnih mjera koje su nedavno ublažene, prenosi Rojters.

U Šangaju se novi slučajevi pojavljuju nakon dva mjeseca zatvaranja, a zvaničnici su potvrdili tri infekcije u popularnom kozmetičkom salonu “Crvena ruža” u centru grada, koji je ponovo otvoren 1. juna, kada je grad ukinuo stroge mjere.

U ovom objektu su uslužene 502 mušterije iz 15 od 16 šangajskih okruga u proteklih osam dana, izvjestili su lokalni mediji.

Vlasti su saopštile da je preliminarna istraga otkrila da neki od 16 zaposlenih u salonu nisu bili podvrgnuti svakodnevnom testiranju na kovid-19, kao što je to bilo potrebno, i da je testirano 90.000 ljudi povezanih sa osobljem Crvene ruže ili mušterijama.

Šangajski okrug Minhang saopštio je da će u subotu sprovesti PCR testiranje za cjelokupno stanovništvo i naložio stanovnicima da ostanu kod kuće tokom njegovog trajanja, a šest drugih šangajskih okruga, takođe su najavile masovno testiranje za vikend.

Nekoliko okružnih vlasti u Šangaju, koji ima 25 miliona ljudi, takođe je izdalo obavještenja u kojima se kaže da će stanovnici tih okruga biti podvrgnuti dvodnevnom karantinu i još 12 dana rigoroznog testiranja počevši od danas, navodi Rojters.

U Pekingu su vlasti u okrugu Čaojang, u kojem živi više od 3 miliona ljudi, naredile da se zatvore objekti za zabavu i internet kafei, dok je posjetiocima četiri bara naređeno da se prijave i da se samoizoluju.

Kina je 8. juna prijavila 240 novih slučajeva kovid-19, od kojih je 70 bilo sa simptomima bolesti, a 170 asimptomatskih, saopštila je u četvrtak Državna zdravstvena komisija Kine, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare