Ponovno počinje suđenje Glavašu za ubistva osječkih Srba - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Ponovno počinje suđenje Glavašu za ubistva osječkih Srba

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine, danas će formalno krenuti ispočetka na Županijskom sudu u Zagrebu zbog izmjene sudskog vijeća.

Suđenje kreće ispočetka jer je sudija Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sudiju Visokog krivičnog suda. Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju predsjedavaće sudija Dražen Kevrić, javljaju hrvatski mediji.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za odbranu, kasnije osnivač i saborski poslanik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba.

Prethodno suđenje u slučajevima “garaža” i “selotejp” zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara 2020. ukinuo odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka ostalim optuženima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Glavaš je u međuvremenu u junu 2019. podnio krivičnu prijavu protiv Krunoslava Fehira za teško ubistvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, koju je Županijsko državno tužilaštvo odbacilo u julu 2020, navodeći da je vještačenje priloženo uz krivičnu prijavu izradila osoba iz Srbije koja, prema hrvatskim propisima, nema vjerodostojnost niti pravnu snagu u Hrvatskoj.

Fehir je na prvom suđenju Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, između ostalih, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića, kojeg su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je utvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave podstaklo je Fehira da protiv Glavaša podnese krivičnu prijavu za lažno prijavljivanja krivičnog djela.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je krajem maja vratio Branimiru Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-majora koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Јosipović.

Danas objavljeno

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Predstavljen je novi plan; jača se vojska

M.

Ostavite komentar