"Ponižavajuće" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ponižavajuće”

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da ponude koje se daju na pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma “nisu vredne razmatranja”.

On je naveo da su ponude “ponižavajuće”.

Ali Hamnei ovo je izjavio u govoru prvog dana ramazana u Iranu. Kao vrhovni vođa, on ima konačnu reč o svim državnim pitanjima, i njegovi komentari o pregovorima su važni.

“Ponude koje nam se daju su obično arogantne i ponižavajuće i nisu vredne razmatranja”, rekao je Hamnei.

U Beču se pregovara o opstanku međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. sa svetskim silama i iz koga su SAD izašle 2018. godine.

Izjava iranskog vrhovnog vođe data je dan pošto je Iran saopštio da će obogaćivati uranijum do 60 odsto, što je najveći nivo do sada, posle napada ovog vikenda na njegov nuklearni kompleks Natanc, za koji je optužio Izrael. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad ali mnogi veruju da je to jeste delo Izraela.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je odluka o obogaćivanju uranijuma do 60 odsto nakon eksplozije u postrojenju Natanc “odgovor” Irana na “nuklearni terorizam” Izraela. “To što ste uradili zove se nuklearni terorizam, a ono što mi radimo jeste legalno”, rekao je Rohani na sednici vlade.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar