Poništena odluka Donalda Trampa - SAD šalje 200 miliona dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poništena odluka Donalda Trampa – SAD šalje 200 miliona dolara

SAD će Svetskoj zdravstvenoj organizaciji poslati uplatu u vrednosti od preko 200 miliona dolara do kraja februara, najavio je državni sekretar Entoni Blinken.

“Ovo je ključni korak napred u ispunjavanju naših finansijskih obaveza kao članice SZO i odražava našu obnovljenu posvećenost osiguravanju potrebne podrške SZO za vođenje globalnog odgovora na pandemiju”, rekao je Blinken govoreći u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“SAD veruju da su multilateralizam, UN i SZO od suštinske važnosti, ne samo kao efikasan međunarodni zdravstveni i humanitarni odgovor na kovid 19, već i za izgradnju jačih globalnih zdravstvenih kapaciteta i bezbednosti za budućnost”, rekao je Blinken.

Blinken je istakao da to odražava i obnovljenu posvećenost da SAD obezbede podršku potrebnu za upravljanje krizom pandemije koronavirusa.

Sjedinjene Države, koje su dugi niz godina bile najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, napustile su SZO prošle godine, za vreme mandata Donalda Trampa. Američki predsednik Džo Bajden povukao je odluku o povlačenju SAD iz SZO prošlog meseca.

Danas objavljeno

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

M.

Pentagon priznao: Napad dronom u Kabulu u kojem je poginulo deset civila bio tragična greška

M.

Ostavite komentar