Poništen veto Donalda Trampa u vezi odbrane - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poništen veto Donalda Trampa u vezi odbrane

Predstavnički dom, u kojem većinu čine demokrate, izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći američki predsjednik Donald Tramp uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa vrijedan 740 milijardi dolara, prenosi AP.

Za poništavanje Trampovog veta glasalo je 322 članova Predstavničkog doma, dok je 87 bilo protiv.

O vetu bi sada trebalo da glasa Senat u kome većinu čine republikanci, a ono se očekuje tokom nedjelje.

Ukoliko ovo tijelo američkog Kongresa donese odluku kao i Predstavnički dom, to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Zakon o finansiranju odbrambenih programa predviđa povišice od tri odsto za pripadnike američke vojske. Njime se takođe reguliše i politika Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja, kao i ulaganje od 740 milijarde dolara za vojne programe i izgradnju.

Tramp je veto na zakon uložio prošle nedjelje, tvrdeći da nije uspio da suzbije kompanije koje su vlasnice društvenih medija za koje smatra da su bile pristrasne tokom njegove predsjedničke kampanje.

Takođe je zatražio dodavanje odredbi koje bi omogućile lakše utuživanje ovih kompanija, zbog sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Osim toga, aktuelni američki predsjednik tvrdi da zakon ide u korist Kini, ne navodeći nikakva obrazloženja za to.

Tramp takođe tvrdi da zakon ograničava njegovu sposobnost da sprovodi spoljnu politiku, posebno na povraćaj trupa u SAD. On se takođe protivi tome što se njime dozvoljava promjena naziva vojnih baza koje nose imena vođa Konfederacije.

Senat je zakon odobrio ranije u toku ovog mjeseca sa 84 glasova za i 13 protiv, znatno iznad minumuma potrebnog da se nadglasa predsjednički veto.

Tramp je uložio veto na još osam drugih zakona, ali su svi oni podržani jer nije obezbijeđeno dvije trećine glasova potrebnih da zakon postane važeći bez Trampovog potpisa.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar