“PONASAN SAM NA TITULU LEGIJE” Aleksandar Vuković potvrdio kvalitet i kao trener - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“PONASAN SAM NA TITULU LEGIJE” Aleksandar Vuković potvrdio kvalitet i kao trener

Banjalučanin Aleksandar Vuković ili Laušaner kako to za sebe uvijek voli da kaže, trenutno je šef stručnog štaba poljske Legije, a kao trener ovog kluba u svjoj debitantskoj sezoni tri kola prije kraja osigurao je šampionsku titulu.

-Titula sa Legijom je čista kao suza, bili smo najbolji prije korone, to smo potvrdili i u nastavku i mogu reći da sam ponosan na ovaj rezultat – rekao je, za Radio RS,  Aleksandar Vuković i dodao:

-Ovo je izvanredno veliki uspjeh, bili smo svjesni da smo blizu titule, to smo potvrdili ovog vikenda u poslednjonoj utakmici sa krakovskom Krakovijom i zaista je to jedan fantastičan osećaj – počeo je nekada sjajni fudbaler, a sada perspektivni trener koji se osvrnuo na prethodnu sezonu.

-Sezona sigurno drugačija od ostalih, cijeli svijet, cijela Evropa osjetila je to na svojoj koži. Mi smo morali naći način da se pripremimo u tim okolnostima, da se vratimo na teren, da se kvalitetno pripremimo i da odbranimo prednost koju smo imali prije pandemije korona virusa. Da budem iskren, ja sam se malo pribojavao jer smo mi prije pauze imali izuzetno dobru formu, veliku prednost i onda se čovjek nadje u poziciji da mnogo više može da izgubi nego da dobije. Na kraju, sve se dobro završilo jer smo i nakon pauze potvrdili da smo najbolja ekipa u šampionatu i niko ne spori da smo zaslužemo osvojili titulu – rekao je Vuković.

Poznat je Aleksandar Vuković po burnim proslavama titule i kao igrač, ali i kao trener, a ove godine trofej u poljskoj proslavljen je na do sada neviđen način.

-Kada se osvoji titula to je jedna opšta euforija u našem gradu gdje je Legija jedini klub sa milionskom armijom navijača iza sebe tako da je grad zaista i ovaj put bio u slavljeničkoj atmosferi. Sada je bilo malo drugačije, što je bilo zanimljivo. Imao sam priliku da slavim titulu na otvorenom, kao igrač kroz grad, kroz  50.000 ljudi da prolazimo u otvorenom autobusu.  Ovaj put bila je ideja da se iskortisti reka Visla, bili smo na brodu, navijači na obali, bakljada na obali, a  na jednom mjestu, koje bih uporedio sa Banjalukom i „Gradskim mostom“ na Vrbasu, se brod se zaustavio i slavila se titula sa najvjernijim navijačima. Jedan izuzetan događaj, inspirisan titulom i nešto što ostaje u pamćenju – rekao je Vuković.

U svojoj debitantskoj sezoni, koju je od početka do kraja proveo na poziciji šefa stručnog štaba Legije ovaj Banjalučanin je osvojio titulu, a prije toga je u dva navrata privremeno bio trener. Sve je to bilo, kaže, njegovo trenersko odrastanje.

Foto: Piotr Nowak/EPA

-Prije svega, Legija je moj klub, to je klub gde sam ja i igrački odrastao, osvojio sve što mogu da osvojim, ostvario sebe kao fudbalera, tu sam počeo trnersku karijeriu, strpljivo je gradio i čekao svoju šansu. Bio sam dva puta privremeni trener, svjesno, u dogovoru sa klubom. To je bila priprema, kada svi u klubu, i uprava, predsjednik ali i ja kada osjetim da sam spreman da samostalno preuzmem ekipu. To je nastupilo krajem prošle sezone, kada sam postao na duži period šef stručnog štaba i u prvoj sezoni u kojoj vodim ekipu od početka do kraja sezone mogu da budem zadovoljan. Naročito u situaciji gde smo mi kao klub prošli rekonstrukciju, velike promene, dosta jeftiniji tim u odnosu na prošlu godinu. Uz sve to, imali smo dominaciju, 11 bodova prednosti tri kola prije kraja, to je nešto veliko za mene je ovo satisfakcija i potvrda za nešto što dolazi u budućnosti – optimista je trener poljske Legije.

U nastavku šampionata Legija će dati šansu mladim igračima

-Imamo još nekoliko utakmica da odigramo, iskoristićemo ih da damo šansu mladim igračima da odmorimo momke koji su izneli teret sezone i da im na nekin način produžimo odmor. Moramo biti spremni već početkom avgusta. Titula je cilj uvek, pa tako i u sezoni koja dolazi i o kojoj već razmišljamo ali svakako i što bolji rezultat u Evropi. Tri godine smo bez grupne faze u  evropskim takmičenjima tako da mislim da smo kao klub spremni na to. Za to su nam potrebna pojačanja i sigurno da moramo ojačati roster koji nije toliko jak koliko bismo željeli. Od toga će zavisiti uspjeh na evropskoj sceni. Naša želja je da kroz kvalifikacije pokušamo da napadnemo grupnu fazu Lige šampiona, a sigurno za nas je realniji plan kojem težimo plasman u grupnu fazu Lige Evrope – zaključio je Aleksandar Vuković.

Na Laušu, banjalučkom naselju u kojem je odrastao Aleksandar Vuković, osvanuo je mural sa likom ovog poznatom

trenera.

Foto: B. Božić/RAS Srbija

-Naravno da sam upoznat, ja volim da kažem da sam Laušaner i zaista se ne stidim tog banjalučkog laušanerskog porijekla. Sa 15 godina sam otišao u Partizan i od tada u Banjaluku dolazim svakih pola godine. Vraćam se stalno  gradu koji mnogo volim. Taj mural je u blizini kuće u kojoj sam odrastao. U ovom momentu moji roditelji žive u drugom dijelu grada, ali Lauša se ne odričem – zaključio je Vuković.

srpskainfo.com

Danas objavljeno

“Đokovićev nivo igre i odlučnost – savršenstvo”

Zeljka

Bjelica pogodio trojku, pa opsovao na srpskom

Zeljka

Portugal pronašao rješenje – ipak dolaze u najjačem sastavu u Srbiju

Zeljka

Ostavite komentar