2. Oktobra 2020.

Pompeo u komšiluku

Big Portal

Očekuje se da će Pompeo saopštiti informaciju o ukidanju američkih viza za državljane Hrvatske.

Pompeo će, kako je najavljeno, u Dubrovniku razgovarati sa premijerom i ministrom spoljnih poslova, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Grlić Radmanom, a u razgovorima će učestvovati i ministar odbrane Mario Banožić.

Očekuje se da će sa Pompeom hrvatsko rukovodstvo razgovarati i o kupovini borbenih avionih, nakon što je u Hrvatskoj zbog intervencije SAD prošle godine propala kupovina polovnih izraelskih F-16 Baraka.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude.

SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

SAD su, podseća Hina, poslednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirale vojnu opremu u vrednosti nekoliko stotina miliona dolara.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala.

Hrvatska je, piše Hina, počela sa uvođenjem 5G mreže u svoje gradove.

Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu, navodi se, brine širenje kineskog uticaja pa u tom smislu i učešće Huaweija u izgradnjama 5G internet mreža u svetu.

Tokom posete Italiji u sredu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja ekonomskog uticaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

Hrvatska je značajno povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija, podseća Hina.

Hrvatska je, dodaje se, deo inicijative Kina+16, platforme za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Kina, svetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, poslednjih godina je počela više da ulaže u srednju i jugoistočnu Evropu.

Inicijativu 16+1 smatra integralnim delom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svetu.

S druge strane, SAD rade na tome da se globalno smanji kineski uticaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji, piše Hina.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman pre nekoliko dana nije hteo da odgovori, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Tema dubrovačkog susreta će, očekuje se, biti i ukidanje dvostrukog oporezivanja između dveju država.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare