Pompeo u komšiluku - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pompeo u komšiluku

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovaće danas u Dubrovnik, kao najviši zvaničnik SAD koji je posetio Hrvatsku od dolaska Donalda Trampa u Belu kuću.

Očekuje se da će Pompeo saopštiti informaciju o ukidanju američkih viza za državljane Hrvatske.

Pompeo će, kako je najavljeno, u Dubrovniku razgovarati sa premijerom i ministrom spoljnih poslova, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Grlić Radmanom, a u razgovorima će učestvovati i ministar odbrane Mario Banožić.

Očekuje se da će sa Pompeom hrvatsko rukovodstvo razgovarati i o kupovini borbenih avionih, nakon što je u Hrvatskoj zbog intervencije SAD prošle godine propala kupovina polovnih izraelskih F-16 Baraka.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude.

SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

SAD su, podseća Hina, poslednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirale vojnu opremu u vrednosti nekoliko stotina miliona dolara.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala.

Hrvatska je, piše Hina, počela sa uvođenjem 5G mreže u svoje gradove.

Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu, navodi se, brine širenje kineskog uticaja pa u tom smislu i učešće Huaweija u izgradnjama 5G internet mreža u svetu.

Tokom posete Italiji u sredu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja ekonomskog uticaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

Hrvatska je značajno povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija, podseća Hina.

Hrvatska je, dodaje se, deo inicijative Kina+16, platforme za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Kina, svetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, poslednjih godina je počela više da ulaže u srednju i jugoistočnu Evropu.

Inicijativu 16+1 smatra integralnim delom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svetu.

S druge strane, SAD rade na tome da se globalno smanji kineski uticaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji, piše Hina.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman pre nekoliko dana nije hteo da odgovori, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Tema dubrovačkog susreta će, očekuje se, biti i ukidanje dvostrukog oporezivanja između dveju država.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar