3. Oktobra 2019.

Pompeo prvo rješava Kosovo pa BiH

Big Portal

Kako je istakao, osnovni razlog dolaska Majka Pompea, američkog državnog sekretara, u Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru u petak će biti stavljanje do znanja da Amerika želi da cijeli region krene u evroatlantske integracije s obzirom na to da se očekuje uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije toj zajednici.

“Pompeo će u svom obraćanju spomenuti i dijalog između Beograda i Prištine i istaknuti da Amerika ohrabruje i očekuje opipljiv napredak”, rekao je naš izvor.

Američki mediji, pak, pišu da će ova Pompeova posjeta regionu biti opterećena zahtjevom za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa, a Pompea Trampovi politički protivnici prozivaju da je bio upućen u telefonski razgovor koji je Tramp vodio s predsjednikom Ukrajine Vlodjimirom Zelenskim, u kojem je od Zelenskog zatražio da se povede istraga o ulozi Hantera Bajdena, sina kandidata za američkog predsjednika Džozefa Bajdena, u poslovima u vezi s gasnim biznisom.

“Pompeo je svoju posjetu regionu započeo pod pojačanim pritiskom zbog demokrata u Kongresu SAD, koji započinju postupak opoziva. U utorak je Pompeo odbio da udovolji zahtjevima Predstavničkog doma da se dozvoli razgovor službenika Stejt departmenta u vezi s dogovorima članova Trampove administracije s ukrajinskim zvaničnicima, što je u samom centru istrage”, navodi američki “Washington Post”.

Agencija AFP piše da je od diplomatskog izvora iz Vašingtona dobila informaciju da će glavna tema Pompea biti rusko djelovanje u regionu i ohrabrivanje ostalih zemalja da idu u NATO.

“Pompeo će poručiti da je do suverenih i nezavisnih zemalja na Balkanu i tamošnjih ljudi da donesu vlastite odluke kuda žele da idu. Njihova odluka da idu u članstvo u NATO je odluka koju su oni sami donijeli”, rekao je izvor.

Takođe, kako kaže AFP, Pompeo će pohvaliti dogovor između Sjeverne Makedonije i Grčke o rješavanju spora u vezi s imenom i lidere koji su se odlučili na ovaj korak, iako je, kako podsjeća AFP, veliki dio nacionalista u Grčkoj bio protiv ustupka da Makedoniji dozvoli da zadrži ovo ime, za koje smatraju da je dio njihovog nasljeđa.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare