Pompeo prvo rješava Kosovo pa BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pompeo prvo rješava Kosovo pa BiH

– SAD ne odustaju od svoje namjere da se do kraja godine, makar u osnovnim crtama, iskristališe dogovor između Beograda i Prištine po pitanju Kosova, a očekuje se da bi nakon toga na red trebalo da dođe BiH, rekao je “Nezavisnim” izvor iz Vašingtona, blizak Stejt departmentu.

Kako je istakao, osnovni razlog dolaska Majka Pompea, američkog državnog sekretara, u Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru u petak će biti stavljanje do znanja da Amerika želi da cijeli region krene u evroatlantske integracije s obzirom na to da se očekuje uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije toj zajednici.

“Pompeo će u svom obraćanju spomenuti i dijalog između Beograda i Prištine i istaknuti da Amerika ohrabruje i očekuje opipljiv napredak”, rekao je naš izvor.

Američki mediji, pak, pišu da će ova Pompeova posjeta regionu biti opterećena zahtjevom za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa, a Pompea Trampovi politički protivnici prozivaju da je bio upućen u telefonski razgovor koji je Tramp vodio s predsjednikom Ukrajine Vlodjimirom Zelenskim, u kojem je od Zelenskog zatražio da se povede istraga o ulozi Hantera Bajdena, sina kandidata za američkog predsjednika Džozefa Bajdena, u poslovima u vezi s gasnim biznisom.

“Pompeo je svoju posjetu regionu započeo pod pojačanim pritiskom zbog demokrata u Kongresu SAD, koji započinju postupak opoziva. U utorak je Pompeo odbio da udovolji zahtjevima Predstavničkog doma da se dozvoli razgovor službenika Stejt departmenta u vezi s dogovorima članova Trampove administracije s ukrajinskim zvaničnicima, što je u samom centru istrage”, navodi američki “Washington Post”.

Agencija AFP piše da je od diplomatskog izvora iz Vašingtona dobila informaciju da će glavna tema Pompea biti rusko djelovanje u regionu i ohrabrivanje ostalih zemalja da idu u NATO.

“Pompeo će poručiti da je do suverenih i nezavisnih zemalja na Balkanu i tamošnjih ljudi da donesu vlastite odluke kuda žele da idu. Njihova odluka da idu u članstvo u NATO je odluka koju su oni sami donijeli”, rekao je izvor.

Takođe, kako kaže AFP, Pompeo će pohvaliti dogovor između Sjeverne Makedonije i Grčke o rješavanju spora u vezi s imenom i lidere koji su se odlučili na ovaj korak, iako je, kako podsjeća AFP, veliki dio nacionalista u Grčkoj bio protiv ustupka da Makedoniji dozvoli da zadrži ovo ime, za koje smatraju da je dio njihovog nasljeđa.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Snažna eksplozija plina u Kini, ima poginulih i povrijeđenih

M.

Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

M.

Dan sjećanja na streljanje đaka i civila u Šumaricama

M.

Ostavite komentar