Pomoćnik Kancelarije za KiM vraćen sa Jarinja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pomoćnik Kancelarije za KiM vraćen sa Jarinja

Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanu Jovoviću u četvrtak ujutru nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju KiM.

Kako mu je saopšteno na administrativnom prelazu Jarinje, označen je da je pretnja za bezbednost u južnoj pokrajini.

Jovović, koji je u Kancelariji za KiM zadužen za brigu o kulturnom nasledju, rekao je za Tanjug da se na KiM uputio kako bi obišao nekoliko manastira u Gračanici u kojima se, kaže, sredstvima Kancelarije za KiM izvode radovi na obnovi konaka i živopisa i umetničke radionice.

“To su na prelazu dobili kao informaciju. Međutim, zadržali su me sat vremena i nešto pre deset sati dali su mi papir sa pečatom i objašnjenjem zašto ne mogu da uđem na KiM. Znači, da obilazeći naše manastire i svetinje predstavljam opasnost za bezbednost i njihovu tzv.državu”, rekao je Jovović.

Iz Kancelarije za KiM navode da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM.

“Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako navode, Kancelarija za KiM je od 2014. godiine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska.

Ovih dana je ulazak na KiM zabranjen je i pomoćnicima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušici Nikolić i Borislavu Tajiću, kao i zameniku direktora Kancelarije Petru Petkoviću.

B92

Danas objavljeno

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Banjaluci, osumnjičen za primanje mita

M.

Dodik: Politički dijalog o mogućim rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen

M.

Putin: Kolektivni imunitet do jeseni

M.

Ostavite komentar