Pomen u Potkozarju za 562 žrtve ustaških zločina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pomen u Potkozarju za 562 žrtve ustaških zločina

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozaruju služena je liturgija i parastos povodom 79 godina od stravičnog pokolja nad više stotina srpskih civila koje su ustaše počinile u potkozarskim selima Ivanjska (današnje Potkozarje) i Piskavica 1942.godine.

  1. i 12. februara 1942.godine, ustaše su u dva navrata, u Potkozarju i Piskavici na najsvirepiji način ubile 562 mještana među kojima 77 djece. Svjedok ovog ustaškog pokolja Danka Milaković ispričala je kako je njena porodica nastradala u tom nemilosrdnom zločinu. Tada je imala samo 8 godina. „Da nije onog snijega bilo onolikog ne bi niko preživio sve bi podavili onako nisu mogli pa su išli jedan za drugim. Je li iko preživio, jesu oni koji su pobjegli tata stric, djed, mama mi je poginula baka i oni koji su bili kod nas svje ih je pokosilo“, kaže Danka Milaković, preživjeli svjedok pokolja.

Za vrijeme upada u selo, ustaše su izvršile pokolje u piskavičkim zaseocima Đuđići, Šutilovići i Popovići, zatim u Šušnjarima, Miloševićima i ivanjskom zaseoku Milakovići. Potomak porodice poginulih Zoran Milaković kaže da je 9 članova njegove porodice stradalo u februaru 1942.godine

„Danas nemamo zajedničkog spomen obilježja jer su porodice svoje pokojne sahranjivali u svojim dvorištima i svaka kuća u milakovićima im u dvorištu grobnicu. Mi radimo na tome da ubuduće ispravimo spomen obilježje koje je pokrenuo Nedeljko Milaković koji je nažalost preminuo od virusa korona ali mislim da ćemo to u kratko vrijeme imati to spomen obilježje da otrgnemo od zaborava“, kaže Zoran Milaković, potomak Milakovići.

Pokolje u Piskavici i Ivanjskoj partizanska vlast je prećutala da bi izbjegla susret sa istinom da su za partizanske diverzije kažnjavani samo Srbi, a ne i pripadnici druga dva naroda, kažu u Udruženju građana Kozara.

„Prije 6 dana smo imali obilježavanje u banjalučkim selima Šargovac Motike i Drakulić ta ista ideologoija je pet dana poslije došla u kozaračka sela gdje su za jedan dan ubili 592 žrtve, 55 djece je ubijeno“, kaže Slobodan Radulj, predsjednik skupštine Udruženja građana Kozara.

Sva dešavanja u februaru 1942. godine ostavili su traga do današnjih dana jer su većina ovih sela i danas slabo naseljena i gotovo opustjela.

BN TV

Danas objavljeno

Podignuta optužnica protiv Čedomira Jovanovića

M.

Snažan zemljotres kod Haitija

M.

Srbija: Zaraženo 15.046 osoba,preminulo 35 osoba

M.

Ostavite komentar