Pomen stradalim Srbima u hrvatskoj akciji "Bljesak" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pomen stradalim Srbima u hrvatskoj akciji “Bljesak”

Obilježavanje 25 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” počelo je danas u Gradišci bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i zabrane masovnog okupljanja.

  • U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

Vijence u rijeku Savu spustili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Prethodno su položeni vijenci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije, a održan je i pomen stradalim Srbima u hrvatskoj akciji “Bljesak”.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gdje su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i 8 djece. U akaciji je protjerano 15.000 Srba.

(BN)

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar