10. Maja 2021.

Polukružno okretanje na auto-putu? Kinezi imaju rješenje

Big Portal

Da li vam se nekada desilo da promašte izlaz sa auto-puta i da morate da prelazite desetine kilometara da biste na sledećem izlazu ili petlji ispravili grešku?

U slučaju da se vozaču tako nešto dogodi na ovom impozantnom kineskom auto-putu čija je deonica izdignuta od tla, verovatno bi na ispravljanje greške potrošio silno vreme.

Kina je ogromna država sa raznovrsnom konfiguracijom zemljišta, koja vrlo često građevinare stavlja na velike muke. To je posebno uočljivo u izgradnji auto-puteva, koji poslednjih godina drastično mijenjaju zemlju.

Impresivni građevinski poduhvati, poput ovog u provinciji Guejdžou, nisu retkost. U pitanju je planinsko područje na kome je veći deo auto-puta podignut iznad zemlje, a često se put useca u vrhove planina.

Mesta je toliko malo da je ponekad nemoguće ili preskupo napraviti isključenje sa auto-puta. U takvim slučajevima, prave se specifične petlje, poput ove, gde možete da napravite polukružno okretanje kako biste promenili smer kretanja i zaputili se u pravcu koji ima izgrađeno isključenje sa auto-puta prema određenom mestu.

Ovom specifičnom polukružnom petljom vozi se 40 km/h, a radi se o jednoj od najimpresivnijih putnih infrastruktura izgrađenih u novije vreme.

Inače, Kina trenutno ima mrežu auto-puteva dugu čak 150.000 km, a godišnje izgradi oko 10.000 km novih puteva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare