Položen kamen temeljac za fabriku vakcina u Zemunu - BIGportal.ba
Region

Položen kamen temeljac za fabriku vakcina u Zemunu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”, koja će biti izgrađena uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Kamen temeljac za srpsku fabriku vakcina je položen u zemunskom naselju Soko Salaš, kod Beograda, u dijelu privredne zone “Auto-put”.

Vučić je rekao da je izuzetno ponosan danas što počinje izgradnja potpuno novih kapaciteta za punjenje i proizvodnju vakcina, što govori o Srbiji šta će imati u budućnosti.

  • Od nekoga ko čeka da drugi rješavaju probleme i da bude na začelju iščekujući pomoć i milostinju, zajedno sa partnerima iz Kine i UAE pokušali smo i čini se da riješavamo dio regionalnih problema. Drznuli smo se da budemo hrabri i odgovorni i kažemo da ne moramo da čekamo tuđe vakcine i da možemo da imamo srpsku fabriku vakcina – naveo je Vučić.

On je rekao da će se vakcinama iz ove fabrike snabdijevati ne samo Srbija, nego i mnoge zemlje regiona i Evrope, kao i da vjeruje da će se spasiti mnogo života.

Predsjednik Srbije je istakao da ovo partnerstvo nije samo iz interesa, već i dokaz prijateljstva.

Vučić je ocijenio da je ovo veliki poduhvat za Srbiju, te najavio da će do kraja marta 2022. godine biti gotov prvi pogon za punjenje, a od aprila će moći da se vakcina pojavi na tržištu i da snabdijeva srpska i druga tržišta sa 30 miliona vakcina godišnje.

Prema njegovim riječima, do 2023. godine će se proizvoditi i aktivna supstanca komponente za samu vakcinu.

  • Mi ćemo biti među prvima koji će imati mogućnost da mijenjaju sadržaj supstance i budemo prvi u svetu koji ćemo nove blagodati naučnih otkrića da podijelimo sa narodom – rekao je Vučić i dodao da će u ovoj fabrici biti u prvom redu zaposleno 100 ljudi, uglavnom visokoobrazovanih, a na kraju ukupno 300 ljudi.

Predstavnici Kine i UAE su istakli da kineska vakcina dolazi na Balkansko poluostrvo, te izrazili Vučiću najiskreniju zahvalnost, uz uvjerenje da će ova saradnja sa Srbijom odigrati ulogu u globalnoj borbi protiv pandemije.

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Ostavite komentar