Položaj u kom spavate može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Položaj u kom spavate može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je progresivna bolest mozga koju karakterišu gubitak pamćenja i sposobnosti rasuđivanja, ali i promene ličnosti.

S obzirom na to da je veoma progresivna, lekari neprestano rade na istraživanjima kojima bi bar donekle pomogli ljudima da smanje rizik od oboljenja.

Uz pravilnu ishranu i brigu za zdravlje, sada su naučnici došli do još jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo da pomogne u sprečavanju pojave Alzhajmerove bolesti.

Spavanje u određenom položaju smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje. Kako prenosi New York Post, ovo otkriće moglo bi da bude značajno u daljem dijagnostikovanju, ali i prevenciji ovog progresivnog stanja.

„Utvrđeno je da je spavanje na boku najkorisniji položaj za mozak i pomaže mu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja. To dovodi do višestrukih prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od razvoja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest“, objašnjava stručnjak za spavanje Narvan Amini.

Spavanje na boku uopšteno se smatra najzdravijim zato što taj položaj pruža dobru potporu kičmi, a istovremeno smanjuje refluks kiseline.

Zanimljivo je da spavanje na boku takođe može da smanji hrkanje. Amini je takođe otkrio najgori položaj za spavanje kada je reč o celokupnom zdravlju, a to je spavanje na stomaku, prenosi Index.hr.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Od kupusa do maslinovog ulja: Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega

Zeljka

Žene koje dugo ostaju mlade imaju jednu zajedničku karakteristiku

Vanja A

Da li svakodnevno konzumirate ORAŠASTE PLODOVE?

Vanja A

Ostavite komentar