Poljski zid prema Bjelorusiji koštaće 404 miliona dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poljski zid prema Bjelorusiji koštaće 404 miliona dolara

Poljska planira da potroši preko 1,6 milijardi zlota (404 miliona dolara) na izgradnju zida na svojoj granici sa Bjelorusijom, prema nacrtu zakona o kome bi poslanici danas trebalo da diskutuju u nastojanju da zaustave priliv migranata.

  • Uprkos činjenici da je poljsko-bjeloruski dio državne granice ograđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste”, navodi se u obrazloženju zakona objavljenom na veb stranici poljskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža spriječila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, a od toga oko 8.000 samo u posljednja dva mjeseca.

  • Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mjesecima, moramo da preduzmemo zaštitne mjere – izjavio je portparol vlade Pjotr Miler.

Ukupni troškovi projekta iznose 1,6 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona zlota.

Poljska je u avgustu započela izgradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Belorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano.

Poljska i druge zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvijestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji prelaze poljsku granicu iz pravca Bjelorusije.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar