13. Oktobra 2021.

Poljski zid prema Bjelorusiji koštaće 404 miliona dolara

Big Portal
  • Uprkos činjenici da je poljsko-bjeloruski dio državne granice ograđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste”, navodi se u obrazloženju zakona objavljenom na veb stranici poljskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža spriječila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, a od toga oko 8.000 samo u posljednja dva mjeseca.

  • Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mjesecima, moramo da preduzmemo zaštitne mjere – izjavio je portparol vlade Pjotr Miler.

Ukupni troškovi projekta iznose 1,6 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona zlota.

Poljska je u avgustu započela izgradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Belorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano.

Poljska i druge zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvijestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji prelaze poljsku granicu iz pravca Bjelorusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare