13. Oktobra 2022.

Poljski ministar za evropska pitanja podnio ostavku

Big Portal

Šimanski je novinarima rekao da su pokušajima da se reše glavne nesuglasice Poljske sa EU stale na put razne prepreke, kako u Poljskoj tako i u Briselu, javlja AP.

”Mislim da bi novo otvaranje, koje će biti u formi nove osobe, moglo da pomogne. Ubeđen sam da će moj naslednik imati isto iskustvo, profesionalizam i posvećenost, i da će nastaviti sa sledi politiku u skladu sa interesima Poljske u Evropskoj uniji”, rekao je Šimanski.

Šimanski, koji je bio na funkciji ministara za evropska pitanja od 2019. godine, rekao je da, iako se “vlade menjaju, Poljska je jedna zemlja” i dodao da političke promene ne bi trebalo da utiču na njene interese i položaj u Evropi.

Odlazak Konrada Šimanskog protumačen je kao slabljenje tima premijera Mateuša Moravjeckog koji pokušava da smiri tenzije unutar Vlade, izazvane energetskom krizom i rastućim troškovima života, navodi Asošiejted pres.

Brisel je kritikovao poljsku desno orijentisanu Vladu najviše zbog nepoštovanja vladavine prava i demokratije, što je dovelo do zamrzavanja fondova EU za oporavak Poljske od pandemije korona virusa.

Predsednik Andžej Duda zvanično je prihvatio ostavku Šimanskog.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare