Poljska podiže zid prema Belorusiji od 402 miliona dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poljska podiže zid prema Belorusiji od 402 miliona dolara

Poljski poslanici odobrili su brzu izgradnju zida vrednog 402 miliona dolara na granici sa Belorusijom, u nastojanju da zaustave sve veći priliv migranata.

Za realizaciju ovog plana na predlog vlade, koji podrazumeva izgradnju zida sa senzorima pokreta, nakon jučerašnje potvrde u parlamentu, potrebno još samo odobrenje predsednika Andžeja Dude, prenosi AP.

Poljska i druge zemlje EU optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ohrabruje i pomaže migrante sa Bliskog istoka i Afrike da traže ulazak u EU preko njihovih granica sa Belorusijom.

Oni navode da vlada u Minsku nastoji da destabilizuje celu Uniju kao odmazdu za sankcije Zapada.

Neki migranti, uglavnom iz Iraka i Sirije, umrli su od iscrpljenosti u blizini granice između Poljske i Belorusije, koja prolazi preko 400 kilometara kroz šume, močvarno područje i duž reke Bug.

Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata, iako graničari imaju, prema novom poljskom zakonu, ovlašćenja da vraćaju migrante odmah nazad preko granice.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar