28. Oktobra 2021.

Poljska odbacila presudu Evropskog suda: “To je uzurpacija i ucjena”

Big Portal

“ECJ potpuno zanemaruje i ignoriše poljski Ustav i presude Ustavnog suda”, napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Twiteru.

Naglasio je da evropski sud prekoračuje svoje ovlašćenja, prenosi B92.

“To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena”, piše Kaleta.

Najviši evropski sud naredio je Poljskoj da plati milion evra dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se obezbijedilo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopštio da je kazna neophodna u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija zasnovana, posebno vladavini zakona.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luksembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju fukncionisanja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlašćenja da discplinuje sudije u korist vlasti.

U julu je Evropski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcioniše.

Poljski premijer Mateusz Moraviecki poručio je Evropskom parlamentu prošle sedmice da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Posmatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom mjeseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad evropskim u poljima u kojima se dvije strane sukobljavaju. Moraviecki je zatražio mišljenje Ustavog suda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare