Poljska kaže: Prekidamo, ako svi prekinu. Ovako... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poljska kaže: Prekidamo, ako svi prekinu. Ovako…

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da mu saopšte osudu nelegalnih referenduma i aneksije ukrajinskih teritorija.

Međutim, sama Poljska bez Evropske unije neće proterivati ambasadora, rečeno je iz polsjkog ministarstva spoljnih poslova.

“Danas su pozvani ruski ambasadori u zemljama članicama Evropske unije. Mi smo ga takođe pozvali da izrazimo naš stav prema nelegalnim odlukama predsednika Vladimira Putina o aneksiji, takođe nelegalnoj, teritorija Ukrajine. Takođe je reč i tome da Ruska Federacije upućuje pretnje svetskom miru a takođe i našoj zemlji”, kazao je danas portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslovaa Lukaš Jašina.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev odbio je posle sastanka u poljskom MSP da Rusija krši međunarodno pravo.

“Rusija ni na koji način ne krši međunarodno pravo. To je akt samoopredeljenja naroda tih teritorija koji Ruska Federacija u potpunosti podržava”, kazao je Andrejev novinarima i dodao da će te oblasti zauvek ostati deo Rusije.

Zamenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač kazao je danas poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da Poljska neće samoinicijativno prekidati kontakte sa ruskim diplomatama.

“Ako se svi na evropskom nivou dogovorimo da treba da prekinemo sve kontakte sa ruskim diplomatama naravno da će to Poljska učiniti. U ovom trenutku ne planira sama takav korak po principu da ih izbacimo pa da vidimo šta će da se desi. Ne može da bude tako da samo Poljska dela a Nemci i Francuzi i dalje razgovaraju sa Rusima”, kazao je Pšidač.

Danas objavljeno

Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

M.

Ukrajinska ambasada u Zagrebu dobila paket sa životinjskim očima

M.

Apelaciono vijeće oslobodilo Dragana Vikića

M.

Ostavite komentar