Poljoprivrednici ne odustaju od ranijih zahtjeva - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poljoprivrednici ne odustaju od ranijih zahtjeva

Poljoprivrednici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, te da su mogući i novi protesti i blokade svih graničnih prelaza.Traže i ostavku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Predstavnici svih udruženja poljoprivrednika u Republici Srpskoj sutra će na sastanku u Gradišci odlučiti o daljim koracima, nakon što su vlasti Srpske i BiH ignorisali njihove zahtjeve upućene na protestima krajem decembra prošle godine.

Poljoprivrednici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, te da su mogući i novi protesti i blokade svih graničnih prelaza.

Poljoprivrednici i dalje insistiraju na ostavci ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Poručuju mu da oni nisu instrument ni jedne politike, kako tvrdi ministar Košarac, koji je kadar SNSD-a.

“Po meni da ima imalo moralnih razloga, on bi trebalo da sam napusti to mjesto. Ja mogu samo da poručim, mene je birao narod, a njega je dovela politika. Ja sam sa svim ljudima ovdje u Bijeljini iz njegove partije mnogo bolji prijatelj, nego sa onima kojima nas on ogovora. To nije bitno, nas ne interesuje politika, nas intersuje rad, red i rezultat”, rekao je za BN TV Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Rok je probijen. Prošle su tri nedjelje od mirnih protesta poljoprivrednika i blokada carinskih terminala u Dvorovima kod Bijeljine i Gradišci. Vlasti i dalje ćute. Ni razgovora, ni dogovora sa ogorčenim poljoprivrednicima.

“Naši zahtjevi ostaju isti, da se pokuša zaštiti domaća proizvodnja, ide nam proljeće. Cijene naših domaćih proizvoda otišle su dole, a svi repromaterijali i sve što nam treba u proizvodnji raste. Nije ljudski da svi ti predstavnici koji su izabrani na nivou RS i BiH ne ispoštuju poljoprivredne proizvođače, domaćine ljude. Šta je njima cilj? Uvoznički lobi i dalje radi svoje”, kaže Bakajlić.

Ako vlasti nastave da ignorišu poljoprivrednike, njihov odgovor će biti protesti, pa i blokade svih graničnih prelaza.

“Vlast nešto mora riješiti po tom pitanju. Ja ne vidim razlog da se tolikim brojem ljudi igraju. Ukoliko se ne oglase po tom pitanju i ne urade nešto za ovaj narod, nema šta drugo biti. Ministar Pašalić je rekao da imamo pravo na to i ići ćemo do kraja”, ističe Bakajlić.

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj nezadovoljni su i Pravilnikom o načinu ostvarenja podsticaja za ovu godinu o čemu će, između ostalog, razgovarati u petak na sastanku u Gradišci.

BN TV

Danas objavljeno

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar