9. Marta 2020.

Poljoprivrednici dobijaju četiri rejonske pijace na području Banjaluke

Big Portal

Lokacije na kojima bi bile otvorene ove rejonske pijace su selo Krmine, ova pijaca obuhvatala bi sve mjesne zajednice iz kanjona Vrbasa, Stričići za Manjački plato, Bronzani Majdan te Potkozarje za sva potkozarska sela.

Pijace će biti uređena mjesta za dogon žive stoke te plasman svježih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ističe za “Nezavisne” da su rejonske pijace rješenje problema plasmana i otkupa poljoprivrednih proizvoda te da bi se njihovim otvaranjem omogućila prodaja proizvoda proizvođača sa gazdinstava, a u isto vrijeme bi bili bliži svojim domaćinstvima.

“To bi bila mjesta na kojima bi poljoprivrednici prodavali svoje proizvode, ali i vršili svoje snabdijevanje. Iz tog razloga smo u razgovoru s njima odlučili da pokrenemo ovaj posao i došli smo do određenih lokacija na kojima bismo otvorili te pijace”, kazao je Ilić.

Prema njegovim riječima, ove četiri lokacije su markirane u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni i ekonomski razvoj te su ih predali Imovinsko-pravnoj službi grada.

“Trenutno radimo idejni projekat i kada ga završimo, predaćemo ga Skupštini grada. Razgovarao sam i sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji su podržali ovaj plan”, rekao je Ilić.

Dodao je da će rejonske pijace imati sve elemente koji su propisani zakonom, ispunjavaće sanitarno-tehničke uslove, imati prostorije za veterinarsku službu, čuvara, pojila za stoku, vezove za krupnu i torove za sitnu stoku te karantinski prostor za izdvajanje oboljelih grla.

Plan je da grad i Centar za razvoj poljoprivrede i sela upravljaju rejonskim pijacama.

“Ovim bismo u potpunosti riješili problem plasmana viška proizvoda naših gazdinstava i tako bismo proizvođačima pomogli da budu održiviji, kvalitetniji i u svakom pogledu napredniji, a siguran sam da bi mnogo ljudi riješilo problem zapošljavanja”, naglasio je Ilić.

Prethodno je bilo planirano da ove godine budu otvorene tri rejonske pijace, i to u Stričićima, Borkovićima i Potkozarju, ali je u međuvremenu promijenjen plan i treba da budu otvorene četiri, i to u Krminama, Stričićima, Bronzanom Majdanu i Potkozarju.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare