Politikanstvo u BiH: Nema jedinstvenih kovid propusnica - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Politikanstvo u BiH: Nema jedinstvenih kovid propusnica

U Bosni i Hercegovini još ne postoji jedinstvena Kovid propusnica.

I po ovom pitanju je prevladalo politikantstvo predstavljeno kao entitetsko pitanje.

Vakcinacija protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini počela je prije nekoliko mjeseci i još se precizno ne zna koliko je građana vakcinisano. Razlog za to jeste što pojedini, oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa u inostranstvu domaćim institucijama nisu prijavili da su to učinili.

Oni su dobili i potvrdu strane države da su vakcinisani, a na osnovu koje mogu lakše putovati i obavljati druge aktivnosti.

Nevakcinisanim radnicima ne daju na posao: Da li je krenuo TALAS ZABRANA u preduzećima

Ove potvrde ili propusnice u Bosni i Hercegovini nisu jedinstvene – izdaju ih entiteti, odnosno kantoni. U Republici Srpskoj smatraju da je ovo isključivo entitetsko pitanje naglasivši da njihove propusnice sadrže sve ono na čemu je insistirala Evropska unija. U Federaciji Bosne i Hercegovine svaki kanton pojedinačno izdaje ove propusnice.

U FBiH postoji spremnost za jedinstvene propusnice, ali ne i u drugom entitetu. U međuvremenu postoje navodi da su pojedini građani imali poteškoća prilikom putovanja u drugu državu koristeći se propusnicama koje su izdale bosanskohercegovačke vlasti.

S druge strane, nije poznato da su u drugim zemljama ovakve propusnice izdavale instance vlasti ispod one centralne – u njima postoje jedinstvene propusnice, a ne one koje izdaju regije, pokrajine ili slično.

S obzirom na to da se Kovid propusnicama o vakcinaciji sve više uslovljavaju različite aktivnosti, onda ne bi bilo iznenađujuće da propusnica izdata u jednom kantonu ne bi bila prihvaćena u drugom kantonu zbog tehničkog, birokratskog ili nekog drugog propusta, prenosi Klix.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar