Politika Zapada je razlog nestašice hrane u svijetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Politika Zapada je razlog nestašice hrane u svijetu

Globalna nestašica hrane pojavila se prije ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a izazvala ju je nemilosrdna i pristrasna politika Zapada, kao i potcjenjivanje uloge Rusije na tržištu robe, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja.

On je za TASS rekao da jeste bilo “mnogo preemotivnog govora” o nadolazećoj gladi neviđenih razmjera u zemljama koje su najugroženije sa socijalno-ekonomskog gledišta, te da se radilo o zemljama takozvanog kolektivnog Juga, gdje su vlasti bile suočene sa, između ostalog, problemima sa kupovinom hrane i đubriva.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje su požurile da za sve okrive Rusiju, mada je ubrzo postalo jasno da je problem drugačije prirode.

Nebenzja je istakao da se tržišta koja su ozbiljno pogođena restrikcijama vezanim za kovid 19, usljed potpuno kratkovide makroekonomske i energetske politike, a kasnije i sankcija zapadnih zemalja Rusiji, suočavaju sa ozbiljnom nestašicom hrane, dok je tržište đubriva praktično zamrznuto.

– Razlog je bila nemilosrdna i pristrasna politika, kao i potcjenjivanje udjela i uloge koju naša zemlja igra na svjetskim tržištima robe – naveo je Nebenzja.

Nebenzja je naglasio da pate oni kojima je pomoć najpotrebnija.

– Štaviše, većina faktora krize pojavila se mnogo prije početka specijalne vojne operacije (u Ukrajini) – dodao je Nebenzja

(Srna Foto: Printscreen)

Danas objavljeno

Trojcu 52 godine robije za ubistvo hrvatskog rukometaša Denisa Tota

M.

“300.000 Rusa je spremno”

M.

Utopio se muškarac (51) u Bilećkom jezeru

M.

Ostavite komentar