Politico: Srbija vodeća u Evropi u vakcinaciji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Politico: Srbija vodeća u Evropi u vakcinaciji

Briselski portal “Politiko” konstatuje da je Srbija postala vodeća zemlja u vakcinaciji na teritoriji kontinentalne Evrope i to zahvaljujući prvenstveno dobrim odnosima sa Kinom.

Navodi se činjenica da je u Srbiji, najmanje jednu dozu vakcine, primilo oko 7 procenata populacije što je “više nego dvostruko od trenutnog prosjeka Evropske unije”.

“Beograd je kroz visoku stopu vakcinacije dokazao vrijednost svog delikatnog geopolitičkog balansiranja. Zemlja je u pregovorima o članstvu u EU, ali takođe njeguje bliske veze sa Pekingom i tradicionalnim saveznikom Rusijom”, navodi Politico.

Naglašava se da većina od 1,1 miliona doza koje do sada uvezla Srbija dolazi iz kineskog Sinofarma, a da još jedan milion treba da stigne prije marta.

Dodaje se da Srbija pregovara sa Rusijom o nabavci, ali i i započinjanju domaće proizvodnju svoje vakcine Sputnjik, kao i da je u pregovorima sa farmaceutskim kompanijama koje je odobrila EU.

Konstatuje se da kineska vakcina do sada nije odobrena od strane EU i SAD zbog nedostatka podataka iz treće faze ispitivanja, ali da je i Mađarska, kao članica EU, dala vanredno “zeleno svjetlo” za upotrebu Sinofarm vakcine na svojoj teritorji.

“Za EU ovo je neprijatno podsjećanje da se suočava sa snažnom konkurencijom za uticaj u njenom neposrednom susjedstvu, gdje raste frustracija zbog sporog procesa pristupnja zemalja kandidata. Isporuka vakcina je samo pojačala tu frustraciju, jer četiri od šest država zapadnog Balkana još nisu dobile ni jednu dozu uprkos obećanjima iz Brisela”, navodi Politico.

Podsjeća se na činjenicu da je Evropska komisija izdvojila 70 miliona evra za vakcine za zapadni Balkan za koje se, kao ni za one iz međunarodnog instrumenta Kovaks, još ne zna kada će moći da budu isporučene regionu.

“Čekanje na vakcine, koje dolazi u trenutku kada se ulazak u EU čini sve udaljenijom perspektivom, rizikuje da odmakne zapadni Balkan od bloka. Sledeći vođstvo Srbije, mnogi u regionu – koji su zabilježili neke od najviših stopa smrtnosti po stanovniku tokom pandemije – takođe počinju da traže pomoć na Istoku”, konstatuje Politico.

Sagovornici “Politica” ocijenjuju da je EU, “geopolitički propustila priliku da pokaže svoju posvećenost regionu” što je “ostavilo mogućnost Kini i Rusiji da prošire svoj uticaj i profil u regionu”.

TANJUG

Danas objavljeno

Francuska i druge zapadne zemlje ne žele da unište Rusiju

M.

Dojave o bombi u Hrvatskoj: U toku evakuacija u većini državnih institucija i sudova širom zemlje

M.

Sudar tramvaja i autobusa u Istanbulu; povređeno 19 osoba

M.

Ostavite komentar