Politički rulet Šarovića i Dodika; Ko će prije obezbijediti većinu za Savjet ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Politički rulet Šarovića i Dodika; Ko će prije obezbijediti većinu za Savjet ministara BiH

Dok traju oštre reakcije iz Republike Srpske na programsku deklaraciju SDA, u pozadini se razrađuju brojne kombinacije za formiranje vlasti na nivou BiH, u kojima bi kratkih rukava mogli da ostanu Milorad Dodik ili Bakir Izetbegović.

Dok traju oštre reakcije iz Republike Srpske na programsku deklaraciju SDA, u pozadini se razrađuju brojne kombinacije za formiranje vlasti na nivou BiH, u kojima bi kratkih rukava mogli da ostanu Milorad Dodik ili Bakir Izetbegović.

Kako tvrde odlično obaviješteni izvori Srpskainfo, razrađuju se najmanje dvije mogućnosti formiranja Savjeta ministara, a autori su lideri SDS Mirko Šarović i SNSD Milorad Dodik. U prvoj nema mjesta za Dodika, a u drugoj za lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Kako saznajemo, Šarović je u posljednje vrijeme imao kontakte s predstavnicima DNS i Socijalističke partije u RS s ciljem da ih privoli da okrenu leđa Miloradu Dodiku i zajedno sa SDS, PDP i strankama iz FBiH pokušaju da formiraju novu vlast na nivou BiH, nakon što to Dodiku nije uspjelo ni 10 mjeseci poslije izbora.

Navodno, pozitivan odgovor još nije stigao, ali ni odbijenica, iako i DNS i SP javno tvrde da ostaju u koaliciji sa SNSD.

Istina, ovi kontakti su započeti i prije nego što je partija Bakira Izetbegovića na kongresu u subotu zauzela radikalne pogramske stavove poslije kojih smo iz RS čuli da nijedna srpska partija više ne bi trebala da uđe u koaliciju sa SDA. Međutim, naši sagovornici ne isključuju mogućnost da će takve poruke vrlo brzo biti zaboravljene, kao što su zaboravljene i 2015, kada je SDA takođe imala deklarativne stavove o „unitarnoj BiH“, pa je opet postala poželjan partner strankama iz RS u fomiranju vlasti na nivou BiH.

Predsjednik DNS Marko Pavić nije bio mnogo raspoložen za razgovor na ovu temu.

–Suviše sam ozbiljan, imam puno godina da bih se bavio glupostima – kratko je poručio Pavić.

Za razliku od njega, predsjednik SDS je tajnovit. Upitan da li je moguća nova većina bez SNSD, Šarović kaže da je „teoretski većina moguća bez pojedinačno bilo koje od stranaka trojke koje su do sada pregovarale o formiranju vlasti“.

–Samo je veliko pitanje da li je realno u ovom trenutku sklapanje takve većine. Prije bih rekao da nam predstoji jedan period zaustavljanja procesa formiranja vlasti kako bi se pronašla realna, prihvatljiva nova platforma koja bi mogla da okupi zainteresovane političke subjekte. To je mnogo bolje od onoga što sada imamo na sceni – kaže Šarović za Srpskainfo.

Na pitanje da li je kontaktirao sa DNS i SP – odgovor još nismo dobili.

U ovom scenariju, kao mogući kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pominje se upravio Šarović, dok je druga opcija potpredsjednik DNS Milan Radović.

S druge strane, iz SNSD poručuju da „svaki pokušaj izbornih gubitnika da se lažno predstave kao pobjednici, ne bi predstavljao prevaru Milorada Dodika i SNSD, već prevaru građana RS, srpskog naroda u BiH“.

–Građani RS su jasno rekli koga oni žele da ih predstavlja u Savjetu ministara BiH, a to nikako nije Šarović. Što se tiče naših koalicionih partnera, s njima smo uvijek imali korektne odnose. Koalicija SNSD, DNS i SP je najdugotrajnija politička koalicija na Balkanu. Bilo je mnogo situacija kada su mnogi od nas mogli da budu mimo te koalicije, pa se to nikada nije dogodilo. Vjerujem da se neće dogoditi ni sada – kaže za Srpskainfo portparol SNSD Radovan Kovačević.

Međutim, javna je tajna da su odnosi u vladajućoj koaliciji u RS narušeni. Prvo je poslije izbora uslijedila smjena kadrova Marka Pavića pod Dodikovom optužbom da su radili protiv koalicije, a potom je nekoliko poslanika i funkcionera DNS formiralo novu stranku – Demos.

Kada je riječ o socijalistima, njihov lider Petar Đokić već odavno se nalazi na udaru javnosti, ali i pojedinaca iz SNSD; govori se da je na spisku ministara koji će biti smijenjeni, što bi u slučaju da Đokić bude morao da prelomi, moglo da bude argument više za promjenu strane. Dok jedni tvrde da Dodik „razvaljuje socijaliste“ upravo zbog toga što je čuo da Đokić namjerava da mu okrene leđa, prema drugoj teoriji razlog leži u Đokićevim potezima kao ministra kojima je navodno ugrozio neke zajedničke elektroenergetske projekte Srpske i Srbije.

S druge strane, ni Milorad Dodik ne čeka skrštenih ruku da bude isključen iz igre. Izvori Srpskainfo tvrde da je Dodik, nakon posljednje deklaracije SDA, definitivno precrtao Bakira Izetbegovića kao potencijalnog partnera i da će nastaviti s radikalizacijom odnosa s tom partijom.

–Istovremeno, Dodik planira da se okrene ostalim partijama u Sarajevu u cilju da uspostavi vlast na nivou BiH, zajedno sa svojim koalicionim partnerima u RS. U igri je DF Željka Komšića, Naša stranka Predraga Kojovića, SBB Fahrudina Radončića i još neke partije – tvrde naši sagovonici.

Prema njihovim riječima, nije isključeno da Dodik, od stranaka iz RS, ponovo u koaliciju na nivou BiH pozove čak i SDS, o čemu je bilo govora prije izbora u toj partiji, ali je tadašnji predsjednik Vukota Govedarica odbacio takvu mogućnost. Kako je Srpskainfo pisala, postoji mogućnost da novo rukovodstvo SDS ponovo odlučuje o toj temi, ako SDS ne uspije da sakupi većinu bez SNSD. Ko će da bude brži i uspješniji?
Odnos snaga

U Parlamentarnoj skupštini BiH, DNS i SP imaju po jednog poslanika koji bi, u slučaju da promijene koaliciju, zajedno za tri poslanika SDS, jednim iz PDP i Adilom Osmanovićem iz SDA, koji je izabran s teritorije RS, činili paket od 7 poslanika iz RS. Toliko bi imao i SNSD, zajedno sa Nenadom Stevandićem iz US.

Poslovnik Predstavničkog doma kaže da se sve odluke u tom domu donose većinom glasova, pod uslovom da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova sa teritorije svakog entiteta.

Kada je riječ o Domu naroda BiH, ne isključuje se mogućnost da dva člana Predsjedništva iskoriste ustavnu mogućnost i raspuste ga, kako bi eliminisali nadmoć SNSD u Klubu Srba. To bi značilo da NSRS ponovo bira Klub srpskih delegata. To je jedan od razloga zbog koga Šarović navodno insistira da se eventualno nova koalicija preslika i na nivo RS.

–Računica kaže da bi SDS, zajedno sa PDP, DNS, SP, troje bošnjačkih poslanika i Krstom Jandrićem u ovom trenutku uspio da se približi većini. U takvoj situaciji sve je moguće – tvrde naši izvori.

Srpskainfo: Slobodan Popadić
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Stiže “Frankeštajn varijanta”, udružili se omikron i delta

M.

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

M.

Pao F-35, ima povrijeđenih

M.

Ostavite komentar